söndag 13 januari 2019

Stök i mitt kök

Så var hela julen utstädad och ordningen återställd. Köket har återgått till sin vanliga färg, både när det gäller duk, gardiner, diskhanddukar och soffkuddar. Grönt, så klart! Gårdagens ommålade stolar blev faktiskt helt OK. Jag målade dem med en ljusgrå färg som jag hittade i källaren. (Samma som jag målade pottskåpet i badrummet med förra vintern.) De har haft många olika färger, de där stolarna. Vi får väl se hur länge det dröjer innan jag tröttnar på den här, hihi!


Undrar om 2019 blir året då köket får sig en välbehövlig make-over. Samtliga ytskikt (både luckor, kakel golv, väggar och tak) behöver verkligen en rejäl uppfräschning. Frågan är bara hur mycket vi ska renovera, och om vi ska göra det själva eller ta in hantverkare. Jag älskar 50-talscharmen och vill helst inte renovera bort den för mycket, men ny målarfärg lite här och där, nytt kakel och nya bänkskivor känns mer eller mindre nödvändigt. Och kanske nya handtag på luckor och lådor, fast de där gamla svarta bakelithandtagen är förvisso också lite retrocharmiga. Bättre belysning är också ett önskemål, och en köksfläkt ovanför spisen vore ju kanske praktiskt. 


Den lilla blågula grejen på golvet är en musfälla. Jag har varit på krigsstigen i en hel vecka mot en liten marodör som springer rundor i köket om nätterna, inte minst i vårt skafferi och bygger bo i rispaket med diverse andra ditsläpade matvaror.  Uuuuuurk, inte kul! Imorse var kriget över. Brutalt, men så går det när man muckar med Fröken Grön. Nu hoppas jag bara att den lille rackaren var ensam och inte har ett helt kusingäng som väntar i kulisserna... 

I kökssoffan har den gamla mittenkudden fått sällskap av två nya gröna kompisar. Jag brukar köpa fina kuddfodral mer eller mindre utan plan på H&M Home, för där finns det alltid så mycket fräscht att välja på, och så brukar de bara kosta 49 kronor. Då har man råd att vara ombytlig. För eller senare hittar de sin plats, antingen inomhus eller i någon trädgårdsstol, och den här gången hamnade de alltså i kökssoffan. 


Ovanför kökssoffan är jag sugen på att byta de gamla hyllplanen och konsollerna mot något annat. Helst skulle jag vilja ha en hylla som var inmålad i samma färg som väggen, med en knopplist undertill där man kunde hänga kaffemuggar. Ännu en sak att lägga på renoveringsönskelistan. 


Tills vidare nöjer jag mig med att sätta några nya krukväxter i fönstret och att hänga upp en ny rolig kökshandduk på spisen. 


Jag passade på att olja in bordsskivan när jag ändå höll på och greja igår. Innan jul skurade jag den med borste och såpa, och efter det blev den så himla torr.


För övrigt slängde vi äntligen ut granen idag. Jag ljuger inte när jag säger att precis vartendaste litet barr hamnade på golvet innan den väl kom ut. Fast att dammsuga upp barr är ju nästan löjligt tillfredsställande, haha! Jag älskar ljudet när det rasslar i dammsugarslangen! Nästan TVÅ påsar fyllde jag innan det var klart. Vis av erfarenhet vet jag dock att det kommer ploppa upp barr ur golvspringorna långt fram i midsommar...

1 kommentar:

  1. Friskt og fint med nymalte gråe stoler i det koselige kjøkkenet ditt! Fin pute også.
    Hilsen Tove

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!