måndag 15 juli 2019

Lite måndag

I eftermiddag passade jag på att gå ett extra varv med grensekatören, eftersom det fortfarande fanns plats i containern inför hämtningen imorgon. Jag gick loss på buskaget bakom växthuset och klippte bort mängder med hassel. Spireorna är också väldigt lummiga och skulle också behöva en rejäl frisering, men dem kan jag klippa senare och lägga skräpet i den vanliga trädgårdstunnan


På framsidan av köksträdgården blommar en liten 'Iceberg'-ros. Den fick flytta på sig i december 2017, då vi hade besök av en grävskopa som behövde en väg ner till moraset. Under förra sommarens extrema torka tog den sig inte så bra, men nu tycker jag att den börjar sätta fart. På ett annat ställe vid det här staketet hade jag planterat om en gammal 'Louise Odier'-ros, som drabbades av svartfläcksjuka år efter år. Flytten gjorde tyvärr ingen skillnad, så idag grävde jag upp den och slängde den i containern. 


Från och med nu ska jag bara köpa rosor som är dokumenterat resistenta mot sjukdomar. En sådan ros är min nya klätterros 'Bonica Climbing', som står i en korg på hörnan mellan kökstrappan och uppfarten. Plantan är så himla frodig och fin där den står, men den ska få komman ner i jorden någonstans så småningom. 


På uteplatsen har jag en zinkbalja med syrenhortensia 'Wim's Red', som också ska få komma ner i jorden i höst. Den har blommor som ändrar färg från vitt till rosa (där vi är nu) till vinrött. De vinröda stjälkarna är också väldigt vackra. 


Curryplantan gör skäl för sitt namn och blommar nu gulare än gult. Jag gillade den nog faktiskt bättre i knoppstadiet, då den nästan var lite limegrön. Den ska nog få flytta ner i köksträdgården, där jag är mer tillåtande med färger.


Min väderbitna gåsapåg sticker upp huvudet ur en dvärgpraktspirea 'Little Princess'. Han är verkligen en av mina favoritkompanjoner i trädgården. Stammarna i bakgrunden tillhör en uppstammad hasselbuske, som jag försöker hålla efter så gott det går. 


När det gäller vårt lilla semesterprojekt nere vid stugan, så har stolparna till planket fått "hattar" av zink idag och är nu också rejält fastskruvade i jordankarna. Vi har även beställt naturgrus idag, som förhoppningsvis levereras redan på onsdag. Det är lättare att lägga det på plats innan planket kommer upp, men utöver det är det ju också världens bästa quick fix när det gäller att få ett snabbt färdigt resultat. Det ser vi fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!