måndag 7 oktober 2019

Hortensia, my love

Alltså, hortensia. Är inte det livets blomma, så säg? Som kommer i så många skiftande skepnader. Som blommar outtröttligt i flera månader. Som blommar vidare, trots att vi har haft flera frostnätter nu.


Förförd av prakten som min tre år gamla vidjehortensia levererar i år, har jag planterat en vidjehortensia 'Pink Annabelle' och tre vipphortensior 'Wim's Red' i höst. Jag ser redan fram emot sensommaren och hösten 2022, hihi!


Jag kan inte bestämma mig för vilket stadie av blomningen jag gillar bäst. Limegrönt? Vitt? Ljusrosa? Mörkrosa? Vinrött? Vilken evinnerlig tur att man inte behöver välja.


På en middagsbjudning hos vänner i lördags kväll blev jag så förförd av ett fång snitthortensior, som stod i en stor vas på en skänk. Så vackert! Ändå drar jag mig för att ta fram sekatören på min egen buske här hemma. Jag har ju väntat i tre år på att den ska bli så stor och fin! Fast jag vet ju att den ändå behöver klippas till våren, och att det kommer nya blommor på årsskotten. Så sjåpigt...


Vad är det förresten för skillnad på vidjehortensia och vipphortensia? Jag googlar frågan och kommer fram till att vidjehortensian kommer från USA, blir som en låg men bred buske och har bollformade blommor, medan vipphortensian (syrenhortensia) kommer från Asien, börjar som buske men kan bli hög som ett litet träd träd, och så har den mer pyramidformade blommor. Ja, typ så. 


Jag har sett så himla många fler hortensiasorter, som jag också skulle vilja ha. Kanske blir det ännu fler nästa sommar. Jag tillhör definitivt den typen av kunder som handlar spontant, beroende på vad som är vackert i plantskolan för stunden. (Det är så man kommer hem med TRE likadana, när det är rea...)


Klockan 21.00 ikväll tittar jag för övrigt på "Paradiset Iris", som är en ny trädgårds-TV-serie på Kanal 5. Den är inspelad på ett kolonistugeområde i Stockholm, och i första avsnittet får vi träffa ett par som har planterat över 80 olika sorters rosor på sin lilla plätt. Det låter lovande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!