lördag 21 december 2019

Julefrid och julegran

Idag är det Tomasmäss; dagen då julefriden inträder enligt gammal svensk folktro. Förr i tiden var detta också dagen då bönderna satte upp så kallade "julstänger", som senare övergick i den tyska traditionen med julgran. En bra dag att skaffa gran, med andra ord. Sagt och gjort. Julgransförsäljaren vi besökte hade i ärlighetens namn ganska fula granar kvar, men vi valde iallafall ut en knubbig stackare, som fick följa med oss hem. En vanlig hederlig rödgran så klart, för de doftar ju så gott. Efter en frisering med sekatören blev den riktigt fin. 


Jag pyntar granen olika varje år. Det finns sällan någon helhetsplan, utan jag kör mer på spontanitet. Det finns en hel flyttlåda med kulor och annat pynt på vinden, så det finns lite att välja på. Mest gillar jag gamla julgranskulor i glas, och det köper jag ofta när jag hittar det på loppis. Som idag, då vi stannade vid en loppislada utanför byn. Där hittade jag den här ljusröda kulan och en till. Det gör inget om de är lite slitna, för det är nästan bara ännu mer charmigt. Undrar i vems gran den har hängt tidigare?


Jag pyntar alltid efter devisen "more is more". Extra allt, liksom. Fast i år blev det inget glitter. Däremot sitter julugglan under granen, som vanligt. Varför köra med julbock när man kan ha en juluggla, liksom?


Det bästa är att man ser granen från sängen. Imorgon får min morgonpigge make gå upp och tända julgransljusen, medan jag själv ligger kvar i sängen och tindrar med ögonen, hihi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!