söndag 5 januari 2020

Semesterprojekt 2019: Del 2

Den logiska fortsättningen på plankbygget och grusläggningen i somras blev att fundera på hur vi skulle göra med gången ner till stugan. Det syns kanske inte så bra på bilden, men det är en rejäl nivåskillnad mellan stugan och huset, och att lägga grus direkt på marken i en sluttning kändes inte som ett bra alternativ. 


Att vi skulle ha en rosportal som ingång hade vi (läs: jag) iallafall redan bestämt, så vi började med det. Det blev en runda till bygghandeln för att handla tryckimpregnerade reglar, som vi sedan ställde ner i jordankare. De sistnämnda var inte helt lätta att få ner i marken, som mest består av fyllnadsmassa här, men med lite justeringar så gick det bra till slut. Rosen 'Rosenholm' fanns redan planterad på den högra sidan, så det var bara att fästa armeringsnät på sidan av stolpen och leda upp rosen. På andra sidan grävde jag så småningom ner en 'Bonica climbing'-ros.


Vi hade redan lagt grus ungefär en meter framför stugan, och att vi skulle göra någon slags grustrappa/grussterrassering hade vi redan bestämt, men inte exakt hur. Längs vänsterkanten hade jag redan planterat lite grann hösten innan, så vi utgick ifrån den kanten och grävde sedan bort resten av grässvålen upp mot portalen. 


På en köp-och-säljsida på Facebook hittade vi gratis kantstenar, som vi grävde ner längs den planterade vänsterkanten. Sen blev det en ny runda till bygghandeln (där de kände oss väl vid det här laget, hihi!) för att skaffa tryckimpregnerade reglar. Avståndet mellan den nylagda kantstenen och kanten till höger fick bestämma längden på reglarna, som vi förankrade med hjälp av bitar av armeringsjärn på ett par ställen på båda sidorna. Det blev liksom tre olika "ramar" i olika storlekar, som vi sedan fyllde med naturgrus. 


Under portalen, som en gräns mellan gräs och grus, lade jag en rad återanvända markstenar, som vi fick av våra snälla grannar. Gruset drar åt rosa när det är blött, men är ljusgrått när det är torrt. 


När man står på andra sidan portalen och tittar ner, så ser det ut så här. Om ni vill se hela processen från det här hållet, så finns det redan ett tidigare inlägg med före-, under- och efterbilder på det. Det hittar ni om ni klickar HÄR


Som ni ser på bilden här ovanför väntar den andra kanten fortfarande på att fixas till. Här vill jag lägga en sluttande stödmur av lite större naturstenar, men det blev inte av under 2019. Tur att vi redan har ett projekt som väntar på oss under 2020, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!