fredag 9 augusti 2019

15 månader

Ibland är det ändå extra kul när man fotograferar saker från en och samma vinkel. Som när man vill se vad som faktiskt har förändrats från våren 2018 till sommaren 2019. Här kommer ett bildsvep över vyn ner mot vår lilla badstuga, så som förändringen har skett under cirka 15 månader.

Grunden gjöts redan i december 2017, och framåt vårkanten 2018 väntade vi bara på att bygget skulle sätta igång. Men det regnade och regnade, och regnade det inte så var det frostrisk. 


Den första maj kom värmen, och samma dag lades det första lecablocket på plats. På bara ett par dagar hade vi plötsligt ett helt litet hus nere i moraset, med både väggar, tak, fönster och dörrkarm.


Lecablocken fick murbruk både invändigt och utvändigt...


... och när grundputsen hade torkat sprayputsades hela stugan med ädelputs i samma brutna vita nyans som vi har på boningshuset. Ytterdörr, stuprör, hängrännor och utebelysning sattes upp. Jag kunde naturligtvis inte hålla mig, utan var tvungen att pynta lite med en bänk och några växter. 


Vi visste redan då att vi ville lägga grus runt stugan, men sommaren 2018 var ju så varm och vi orkade inte göra någonting. Jag målade iallafall dörren röd, och framåt sensommaren började jag gräva ut lite grann på framsidan för att göra plats för några växter på högersidan i gattet som vetter ner mot framsidan. 


I september kom vår duktiga snickare tillbaka och gjorde en flyttbar trappa av impregnerat virke. Jag lade markduk på min nyrensade slänt, och efter det hände det inte så mycket mer det året. 


På försommaren i år hade det mesta av marken erövrats av (o)gräs. Jag skar iallafall kanten ren mot perennerna och pillade ner några kärleksörtplantor framför den stora stenbumlingen.


I slutet av juni började semestern, och då spottade vi i nävarna och tog tag i alla projekt som inte blev av sommaren 2018. Vi röjde upp på kortsidan i söder och byggde ett plank där. Vi började lägga grus även framför stugan, och en rosportal av impregnerade 95x95-stolpar kom äntligen upp. 


I slutet av juli grävde vi bort gräset i gången. Sen grävde vi ner en kant av stenplattor mot perennerna på den högra sidan och gjorde en terrasserad grustrappa i sluttningen ner mot stugan. Gruset är rosa när det är blött...


... men är egentligen ljusgrått när det är torrt. Jag planterade lite mer i rabatten och grävde ner en klätterros även på den högra sidan av portalen. Kanten med gatsten under portalen markerar med tydlighet gränsen mellan fixat och ofixat område. 


Och där är vi nu, i augusti 2019. Det enda som egentligen saknas när det gäller markarbete just nu, är  ett gäng naturstenar att lägga i sluttningen till vänster. Det ska vi försöka fixa i höst, men sen får det nog räcka med stora projekt för i år. Tror jag nu iallafall...

1 kommentar:

  1. Jag älskar verkligen såna här bildsvep, när man ser förändringen växa fram! Så fint det har blivit, vilket jobb ni har gjort!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!