torsdag 12 mars 2020

Mars i köksträdgården

Mitt lilla växthus står kvar, precis som det såg ut när jag bommade igen det i november. Mest nöjd är jag med att jag faktiskt slängde ut alla vissna plantor, som fortfarande stod där inne då. Det gjorde jag inte förra vintern, och det var så himla trist att behöva börja med det frampå vårkanten. Sen brukar jag ändå bära ut allt och skura av väggar och tak med rotborste, rödsprit och vattenslang, men det får vänta någon månad till.


Jag är den första att erkänna att jag inte är någon odlare, men några egensådda tomatplantor i växthuset brukar det ändå bli. I år har jag faktiskt inte sått några frön än, eftersom plantorna blir så långa och rangliga om man drar upp dem för tidigt. Frön införskaffades dock redan innan nyår, så inom kort ska jag nog sätta igång. Förra året pillade jag ner fröna i odlingsbriketter, och det ska jag nog göra i år också, för det var så himla behändigt och lätthanterat när man skulle plantera om allt.  


Vad jag ska ha ute i pallkragarna i år har jag inte ens planerat än. Flera av kragarna behöver iallafall bytas ut i år, eftersom de har flera år på nacken och börjar bli gamla och murkna. 


Efter förra årets plankbygge har jag fått lite blodad tand och vill fixa till komposthörnan lite bättre i år. En "fulhörna" måste man ju få ha någonstans i trädgården, men jag vill gärna gömma undan den lite bättre. Jag brukar sätta upp billiga vikbara pilspaljéer från Rusta som en avgränsning precis bakom pallkragarna, men de håller inte så länge, så nu vill jag fixa något mer hållbart. 


Och kanske blir det här året då min lilla blodlönn hamnar i riktig jord. Den är uppgrävd som frösådd planta hos grannen för ett par år sedan, och är "bebis" till en underbar gigantiskt stor blodlönn som står framför deras hus. Den är verkligen ljuvlig i färgen! Svartlila, på något sätt. Fin i kruka med för den delen, men jag hade gärna haft ett ännu maffigare träd. 


För övrigt har det stormat som attan i nordöstra Skåne idag. På min hemfärd efter jobbet såg jag fallna träd på flera ställen längs vägen, men hemma hos oss verkar det mesta ha klarat sig bra. Jag hade hoppats på att höstlöven som fortfarande ligger kvar längs staketet på framsidan skulle ha blåst iväg, men det hade de inte gjort. Fast tur är väl det för grannsämjan, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!