söndag 24 maj 2020

Bambu och murgröna

Söndagar är som gjorda för att ligga kvar länge i sängen och dra sig. Just det där är en av mina superförmågor, faktiskt. Även om jag vaknar hyfsat tidigt brukar jag ligga kvar och gotta mig hur länge som helst. Men imorse kom jag på att jag har ett roligt trädgårdsprojekt på gång, och att Oppmanna plantskola faktiskt har söndagsöppet. Det avgjorde saken; vid 10 satt jag i bilen.


För omväxlings skull hade jag faktiskt en plan den här gången. Jag ville köpa murgröna och så ytterligare ett par bambuplantor. Egentligen hade jag tänkt att hålla mig till sorten 'Bimbo', samma som den jag redan hade hemma, men 'Rufa'-plantorna var finare, så jag tog två av den sorten istället. 'Rufa' har också ett kompakt och tätt växtsätt, och även om den kan bli högre än 'Bimbo' om den får hållas, så går den att beskära. 


Bambu känns som en passande växt vid trädgårdens "badavdelning". De behåller bladen över vintern, och det låter så härligt när de rasslar i vinden. Pollaren ger också lite bryggkänsla. Jag skulle vilja ha två till att slå ner med ett par meters avstånd längs kanten. Man kan ju köpa 90x90-stolpar och såga av, men den befintliga är av riktigt gammalt trä och har så himla fin patina. Jag hittade den i vedförrådet i källaren.


Maken fick släpa hit ett par nya stenbumlingar idag, och jag snodde ett gäng mindre stenar från ett annat ställe i trädgården och lät dem bilda en liggande "mur" upp mot syrénhyllan. Den är totalt funktionslös, men det är ju som sagt alltid fint med sten. 


Jag planterade in murgröna lite här och där. Kanske inte den vanligaste samplanteringen med bambu, men jag vill ha något som täcker den öppna jorden framöver. Vi har dessutom murgröna på flera  andra ställen i den här delen av trädgården, och upprepning är ju alltid ett vinnande koncept. 


Jag klarade nästan att hålla mig till planen, men sen slank det visst med lite benved i kundvagnen också. Var jag ska ha den vet jag inte än, men den är också vintergrön och skulle kunna funka fint som kantväxt. Jag skulle ha köpt fler, men det fanns bara tre. Som ni ser är det massor av slänt kvar att göra något med, men jag gör som vanligt och gör färdigt på några kvadratmeter i taget. Det blir liksom roligare då. 


Det har ösregnat i omgångar idag, så det var regnställ och gummistövlar som gällde när jag var ute och planterade. (Det där med att vänta med saker som bekant inte riktigt min grej...) Jag såg ut som en lergubbe när jag var klar, haha! Efteråt var det extra skönt att få värma upp sig i bastun. Två dopp i kallbadtunnan blev det också. Det var kallt, men så här års fixar jag det utan problem. 


Vilken härlig långhelg det har varit, trots varierande väder. Veckan som kommer ska visst bjuda på riktigt fint försommarväder, så förhoppningsvis kan det bli några riktigt sköna trädgårdskvällar när arbetsdagen är slut. Då fortsätter jag att gräva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!