onsdag 29 juli 2020

Trädgård, transportbil och TV

Idag har vädret verkligen bjudit på tvära kast. Under förmiddagen dristade jag mig dock till att småpyssla lite i trädgården. Den vidare grusläggningen har fått pausa lite grann. Istället har jag börjat förbereda det som ska bli grusgång med lite grävning. Marknivån är nämligen lite ojämn, så vi måste ta bort lite jord här och där, och kanten mot vildmarken måste fixas till. Här har vi slagit ner några överblivna stolpar sedan tidigare, mest lite grann på skoj. För att piffa till det lite extra har jag satt på dem "hattar" i form av några av de gröna terracottastrutarna jag köpte tidigare i sommar.


I den nya rabatten på vänster sida av gången blommar både rosor, nejlikrot och brokspirea för fullt. Jag är ändå tacksam för allt regn under juli månad, så att jag slipper hålla på och stödvattna här. 


Jag gillar ju spirea av olika slag, och brokspirean, som heter 'Genpei', har verkligen varit en trevlig ny bekantskap. Så läckert att blommorna (som blommar från juni till augusti) är både rosa och vita. Förvisso mest vita just nu, men iallafall. Den här busken blir cirka 60 centimeter hög och har ett kompakt växtsätt, som jag tror kommer bli fint i den här planteringen.


För att ge mer plats åt den fina lilla asken, som stod lite inklämd tidigare, har vi klippt ner en av mina uppstammade lönnar. Den hade dessutom börjat tappa formen och var inte alls lika rund och fin i kronan som tidigare, fast jag klippte ner den ganska hårt tidigare i sommar. Eftersom det kommer en kaprifol klättrandes på stammarna, så har vi låtit dem vara kvar, iallafall för tillfället. 


Jag har klämt ihop stammarna med hjälp av ett klotformat klätterstöd. Kanske blir det lite kul när kaprifolen når upp hit. Kanske ser det bara konstig ut. Kanske orkar jag inte hålla efter alla lönnskott, som kommer att växa ut. Men då är det inte värre än att vi sågar ner stammarna helt och hållet. 


En rolig nyhet är att vi har skaffat oss en extrabil. Tidigare har jag åkt buss till och från jobbet, men nu så här i coronatider är jag inte så sugen på att åka kommunalt överhuvudtaget. Vår första bil (en Renault Captur) har ju dessutom ett ganska litet lastutrymme, så vi tänkte att det vore himla praktiskt med en transportbil. Lösningen blev en begagnad men jättefin Dacia Dokker, som vi hämtade hem idag. Fatta vilka raider till plantskolan jag kommer kunna göra i den, hihi! Eftersom vi har en grushög på halva uppfarten kan vi dock inte köra in mer än en bil i taget just nu. Tur att våra snälla grannar har gott om parkeringsplats. 


Jag tittar väldigt lite på TV i sommar, med undantag för just onsdagar. Klockan åtta tittar jag på "Trädgårdsmästarna" på Sjuan, klockan nio fortsätter trädgårdstemat med "Fantastiska trädgårdar" på SVT1 och som pricken över i avslutar jag med lite deckare i form av "Fearless" kvart i tio på SVT2. Rätt praktiskt ändå att alla bra program är samma kväll, så kan man ägna sig åt andra saker resten av veckans kvällar. 

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag gillar även det norska trädgårdsprogrammet på SVT, Min trädgård. Myspys rakt igenom :)
    Hälsningar Maria

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!