lördag 5 mars 2022

En dag på Katrinetorp

Idag var det dags för en av årets tre födelsedagsutflykter med mina två Malmö-bästisar. Det är ett så himla bra sätt att fira, för dels får vi en anledning att träffas och ha en heldag tillsammans, och dels blir det alltid en trevlig upplevelse för oss alla tre och inte bara för den som fyller år. För födelsedagsbarnet är aktiviteten dock alltid hemlig in i det sista. Dagens överraskning för en av mina väninnor blev ett besök på Katrinetorp landeri, som ligger i Malmös södra utkanter. Gården ägs numera av Malmö Stad och är öppen för allmänheten. Det är verkligen ett jättefint ställe med vackra gamla byggnader.


Just nu pågår det en utställning om snödroppar här i samarbete med trädgårdsprofilen Gunnel Carlson. Idag var hon själv på plats för att bjuda på en föreläsning med bildvisning och  efter det en guidad promenad genom den engelska parken. Hon hade sällskap av fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson, som hon har gjort en bok om snödroppar tillsammans med. Båda damerna hade verkligen gått all in dagen till ära, med snödroppsmönster både på kjolarna och jackorna. Kul!

Gunnel är verkligen en härlig trädgårdsprofil. Jag har lyssnat på henne i flera olika sammanhang, och hon känns alltid så på riktigt, om ni förstår vad jag menar. Hon är en genuin person med ett genuint trädgårdsintresse. 


Efter föreläsningen (som var inomhus) gick vi till orangeriet, där själva utställningen pågår. Här kan man både se ett urval av snödroppar och läsa om historien bakom dem. Det fanns mycket annat fint att titta på också, som till exempel andra lökväxter, vackra krukor och trädgårdsantikviteter.


Ute i den engelska parken har Katrinetorps egna trädgårdsmästare planterat ut 18 000 snödroppar, men just nu var det i ärlighetens namn inte så imponerande. Det kommer nog att ta ganska många år innan de bildar sådana där vita hav som man kan se i parker och på kyrkogårdar i England. Däremot tror jag att den här promenaden är väl värd ett besök på sommaren, då det är grönare och finns andra saker att titta på. 

Efteråt hade vi bokat bord för sen lunch på Gourmetgården, som ligger i en av flygelbyggnaderna på gården. Här serveras det närodlad mat, och på sommarhalvåret kommer mycket från Katrinetorps egen trädgård. 

Vi åt hjortfärslimpa med palsternacka, silverlök, hällestadssvamp, kål, svampsås och tranbär. Det var så vansinnigt gott, och portionen var otroligt väl tilltagen. 


Trots att vi egentligen var proppmätta beställde vi in tre olika sorters efterrätter att dela på: Kolapaj med havssalt, semmelboll med vit choklad och ryttarkaka, som är en slags kladdkaka med kokostäcke. Allt smakade mums och det var svårt att välja ut en favorit. 


På gården finns det även en liten antikaffär och en entrébutik, som påminner om en museibutik med bland annat böcker, keramik, glas och posters. Jag hittade en gammal grön plåtlåda med handtag på antikaffären, som kommer att bli superläcker att sätta vårlökar eller penséer i. Den får ni se en annan dag, men jag kan tala om att jag kunde ha sålt den vidare dyrt som attan redan innan jag kom till parkeringen, hihi!


En härlig utflyktsdag alltså. Om ni vill besöka snödroppsutställningen i orangeriet, så pågår den fram till och med den 20 mars. Det är fri entré till hela Katrinetorp, och mer information om öppettider och annat hittar ni om ni klickar HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!