torsdag 2 februari 2023

Dags för lite sovrumsrenovering?

Gårdagens gnällfia har gått och dragit något gammalt över sig. Fröken Grön tar nya friska tag och ägnar istället tiden åt att snegla på de slitna ytskikten i vårt sovrum. Kanske är det ändå dags att ta tag i detta, för ytskikten är verkligen inte fräscha. Väggarna är buckliga (förmodligen gammal tretex) och mer eller mindre helt oisolerade, och mellan väggarna och i taket är det revor längs väggen precis ovanför våra huvuden. Här drösslar det till och med ner kutterspån och diverse annat bös mellan varven, och det känns ju inte så himla fräscht. Kommer det en mus neddimpande från vinden någon natt, tro? Huuu... Jag törs inte ens tänka tanken. 

När vi tog över Solhäll 2008 gjorde vi en riktig fusk-makeover i det här rummet med målad fiberväv (!) på väggarna och en fondvägg på kortsidan bakom sängen. Då var huset bara en sommarstuga, och det kändes inte så himla noga om det blev lite hej och hå. För det blev det. På bild kan man få det att se riktigt trevligt ut, men i verkligheten är det sannerligen en helt annan femma. De skruttiga gamla utanpåliggande vattenrören är ju inte heller någon fröjd för ögat. Det saknas till och med en knopp på ena sidan av gardinstången. Var kan den ha tagit vägen? Vilket förfall...


Nu när vi har renoverat andra delar av huset, så blir man onekligen mer medveten om hur det ser ut på de orenoverade ställena. Det sticker i ögonen, liksom. Vi gjorde ett försök att fräscha upp sovrummet med nya fina sänglampor förra året, men det blev nästan ännu mer påtagligt hur skruttigt allt annat ser ut. Kanske vill vi ha något annat än en gammal dörr som huvudgavel på sängen. Och en karta över Manhattan från IKEA lever kanske också på lånad tid. Våra vackra gamla sängbord med intarsia och stenskiva älskar jag, så de ska absolut få stanna kvar. Dem hittade vi på Claeshallen i Malmö en gång i tiden. Då var de hyfsat billiga, för på den tiden var den typen av möbler totalt ute, men idag tror jag bestämt att de är riktigt eftertraktade. 

Kanske vore det fint att tapetsera hela rummet i någon härligt mönstrad tapet. Jag är fortfarande väldigt förtjust i den där svarta fondtapeten som vi satte upp för 15 år sedan och tänker att jag skulle vilja ha något liknande igen. Den kommer från Midbec, och jag vill minnas att den heter 'Cornish'. Under ett besök på Svabesholms Kungsgård i somras blev jag smått förtjust i tapeten 'Hazel' från Boråstapeter. Den finns i grön färgställning också, men den svarta är faktiskt ännu finare. Det ÄR vackert med svart botten! Och i ett sovrum kommer man ju undan med att det är mörkt och mysigt. 

Ja, nu får vi nog dra iväg ett SMS till våra ständigt anlitade hantverkare och säga att det börjar bli dags för dem att planera in ett återbesök på Solhäll. Det har snart gått två år sen de var här sist, så de har säkert börjat undra om vi inte ska höra av oss snart. Lite nya ytskikt på väggar och tak ska de väl kunna svänga ihop utan allt för mycket krångel. Fast krångel blir det ju alltid i ett snett gammalt hus...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!