torsdag 13 juni 2024

Ett år sedan verandarenovering

Vid den här tiden förra året var vi mitt uppe i restaureringen av vår lilla glasveranda. Ja inte vi själva vid den tidpunkten, utan Folkes Bygg, som är en lokal byggvårdsfirma med god renommé i vår del av landet. Vi hade låtit vår vanliga byggfirma fixa till taket ett par år tidigare, men att även resten av verandan var i stort behov av rejält mycket tender love and care för att överleva rådde det inget tvivel om. I synnerhet dörrar och fönster hade börjat murkna oroväckande, och det blev alltid prickar av svartmögel på insidan om vintern. 


Med tanke på ROT-avdraget är det ju egentligen billigare att få saker och ting renoverade på plats, men jag har full förståelse för att byggvårdsfirman ville jobba med fönster och dörrar på plats i sin egen verkstad. Fönsterrutorna skulle plockas ut, och sedan skulle bågar och spröjsar skrapas, lagas, oljas, kittas och linoljemålas i tre omgångar. Det skedde också skrapning och målning på plats, och ett tag såg det ut som vi hade en helt öppen förstukvist på huset. Charmigt på sitt sätt, men onekligen ett helt annat hus. 


När målningen av trädelarna på plats var klar, hade vi en lång period då gluggarna var täckta med masonit. Det var inte lika charmigt. Under lång tid såg Solhäll ut som ett igenbommat ödehus.


Så småningom kom allt på plats igen, och sen grejade vi själva med skrapning och målning av invändig pärlspont, innertak och golv hela semestern. Tur i oturen att det regnade hela juli månad. Idag är det en fröjd att köra in på uppfarten och mötas av en välmående glasveranda. Så himla skönt att det är gjort. Jag må heta Fröken Grön av en anledning, men jag älskar de röda verandadörrarna. Om vi får tummarna ur i sommar, så ska nog även dörren på baksidan och dörren till bastustugan målas i samma röda färg. 


När sommaren är regnig och sval, som under den senaste veckan, är glasverandan verkligen ett ställe man vill vara på. Jag tycker om att ta med mitt kaffe och sitta här ute och bara njuta. Imorgon kanske jag till och med flyttar ut hemmakontoret hit. Sämre arbetsplats kan man verkligen ha. 

4 kommentarer:

  1. Ce porche apporte un charme indéniable à votre maison, quel plaisir cela doit être de s'y retrouver pour le télétravail avec un bon café.
    Douce soirée !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oui, nous aimons vraiment notre porche. 💚
      C'est l'une des principales raisons pour lesquelles nous avons acheté cette maison en particulier.
      (Est-ce que Google Traduction fonctionne? 😊)

      Radera
    2. Je vous rassure Google traduction fonctionne très bien ! c'est bien agréable de pouvoir discuter sans la barrière de la langue.
      Très bon week-end 😉

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!