fredag 23 augusti 2024

Historien om ett väggskåp

Det ploppade upp ett sådant där minne på Facebook, som visade en bild på vad som hände idag för 9 år sedan. Då hade vi varit på auktion av ett dödsbo i ett hus här hemma i byn, och jag kom hem med ett gammalt köksskåp. Jag hade spanat in det redan under visningen och kände att jag verkligen ville ha det, och vi hade bäravstånd hem, så inropet skedde utan minsta tvekan. Jag vill minnas att jag gav 400 kronor för det, och det kan man ju tycka är dyrt för ett skruttigt gammalt skåp. Men visst såg man redan då att det hade potential? Jag tycker att det var ett riktigt fynd. 


Jag lämnade in dörren till en glasmästare, som satte in glas i de tomma "speglarna", och sen målade jag hela utsidan av skåpet i en mjuk gräddvit nyans. Hade jag gjort det idag hade jag nog kostat på mig lite extra tid och målat med linoljefärg, men den gången var jag otålig på resultatet och använde chalk paint. Ytan blev iallafall matt och fin och ser lite gammaldags ut. Skåpet hamnade sedan på väggen i gröna rummet, där det blev ett alldeles lagom stort vitrinskåp. 


Insidan behöll jag precis som den var, och det är jag glad för. Jag älskar det trärena bakstycket av pärlspont och de tjocka fläckiga trähyllorna, som bär spår av tidigare liv. Med åren har det nästan blivit som ett tittskåp, där jag ändrar om lite då och då, men på de två översta hyllorna bor glas och danska finservisen permanent. 


Ett tag hade jag roliga loppisfynd i skåpet. Små tjocka munkar, en grön gumma och en godisgömma i form av en kanin, och så mängder av loppistallrikar. 


I skrivande stund kör jag på en mer rustik look, med gamla lerfat och allmogesträskålar. 


På insidan av dörren anar man att det nog har suttit ett nät eller ett tyg där tidigare. Uppe på skåpet står min samling av loppisfyndad celadongrön Upsala Ekeby-keramik. 


Och till jul får mormors tyska tomtar trona högst upp på skåpet. Imorgon är det faktiskt bara fyra månader till julafton, så snart står de där igen. (Förlåt! Jag tramsar mig bara lite. Alltid retar det någon, hihi!)


Grattis på vårt 9-årsjubileum, lilla skåp. Du var ett särdeles bra auktionsköp, får jag säga. Du lär alldeles säkert få sitta kvar där du sitter. Om inte annat för att det kommer att bli ett smärre helvete att få ut alla skruvar, som jag har dragit rakt in i väggen...

3 kommentarer:

  1. Underbart tittskåp du har! Och du har varit så flitig i sommar, så kul att följa dina projekt!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  2. Det skåpet gjorde du verkligen till nåt fint!

    SvaraRadera
  3. Aha, det är så det ligger "hänger" till. Blev lite konfunderad när det inte fanns ben på det samt mellanrum till kistan nedanför.
    Tror nog också att det är bäst att det får hänga där.
    För så många svordomar som du behövt för det jobbet, finns nog inte .
    Men skåpet blev snyggt.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!