onsdag 9 oktober 2024

Rosa oktober

För mig är det en tradition att köpa Rosa Bandet, när det kommer ut i oktober varje år. För en nätt summa om 50 kronor är man med och stöttar forskningen mot cancer, och det känns som det minsta man kan göra. Kampanjen har sitt ursprung i USA, där den startade 1991, och idag är det rosa bandet en välkänd internationell symbol för kampen mot bröstcancer. Årets variant är det 21:a svenska bandet i ordningen. 


Årets designer är den samiska textilkonstnärinnan Britta Marakatt-Labba, som skapar broderier med motiv från samernas historia, samtid och mytologi. Den röda tråden på bandet är blodet som flyter inom oss. Den gula färgen symboliserar sol och liv i samisk kultur. Den utklippta triangeln fylls med olika färger olika dagar, beroende på vad bäraren har för färg på sig för stunden. Bandet i sig är vävt i ett lite starkare material. "Allt det här tillsammans symboliserar livet. Och livet ska vi vara rädda om," säger konstnärinnan på Cancerfondens hemsida. 


Just nu pågår det också flera rosa auktioner på Tradera till förmån för Cancerfonden. Där finns mycket kul att lägga bud på. Här kan ni gå in och titta: https://www.tradera.com/cause/cancerfonden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!