söndag 31 januari 2010

Vinter, sidentulpaner och musbesök

Drömmarna om vår fick onekligen ett abrupt slut under helgen. I "Glesbygd" sjönk temperaturen mer och mer från fredag till söndag, och i morse vaknade vi med en termometer som stod på 14 grader kallt. (Vilket är ruskigt kallt med Skånska mått mätt!)

På ett sätt är det mysigt med långkalsonger och rimfrost på rutan, men börjar vi inte kunna det här nu?

Med hopp om att försöka "gnugga in" lite vårkänsla i stugan, såpskurade jag golvet i matrummet. Den stora mattan under bordet åkte ut för några rundor i snön. Gudars, vad nysåpade trägolv luktar underbart!

Trägolven i den andra änden av huset får vänta till någon annan helg framöver, - man får ju vara försiktig så att man inte tar ut sig i onödan!

Tulpaner är nog nästan min favoritblomma, alla kategorier. Men att köpa tulpaner till Solhäll känns ganska onödigt, eftersom vi åker ifrån dem så snart. Lösningen blir konstgjorda sidentulpaner (inköpsställe har jag glömt), som faktiskt inte ser så dumma ut som man skulle kunna tro.

Hann givetvis med en runda till Erikshjälpen, där jag utökade min samling (ja, jag har ju mer än tre nu!) av grönt glas, med den här lilla gräddkannan för 15 kronor:

Annars har helgens stora samtalsämne handlat om den lilla husmusen, som jag lägger stor energi på att jaga. För att hämnas på alla mina åtgärder har den lille rackaren tuggat loss på en av mina öronproppar, som låg på nattygsbordet brevid min halva av sängen. Kalaset hade skett under en prydnadskudde I MIN SÄNG, där det låg gula skumgummismulor och musbajs om vartannat. Huuuuuu!

Kanske dags för en musfälla nu iallafall. No more Mr Nice Guy...

torsdag 28 januari 2010

Grytlock

Någon vecka efter att vi skrivit på kontraktet för Solhäll kom sambon hem med en "inflyttningspresent" inhandlad på antikaffär: Grytlock i koppar, som sitter i någon slags hållare av gjutjärn.

Det var det allra första som fick flytta in i köket, och de får sitta kvar. Jag tycker de är jättefina!

Dessutom kan man använda dem som cymbaler, om man har sjusovare på besök...

tisdag 26 januari 2010

Våren är i antågande!

I ett blogginlägg i somras berättade jag om sambons 75-kronorsfynd, - en naken kvinnostaty som heter "Våren".

Den är ganska hög och lite svårplacerad, så i väntan på bättre placering har damen hamnat under ett bord i vårt röda rum på Solhäll.

Det häftiga är att hon inte står still där! När vi har vistats i huset en dag eller två, så har hon helt plötsligt "promenerat" framåt, ut på golvet.


Spökar det? Eller är det en effekt av klampande fötter på svajiga golvplankor?

Jag vill helst tolka det som att våren är i antågande!

söndag 24 januari 2010

Prinsessor och pyssel

Eftersom sambon hade grabblördag hemma i stan, passade jag på att klämma in en riktig papperspysselhelg på Solhäll. Så härligt när man får breda ut sig över hela köksbordet, och inte behöva städa undan över natten!

På vägen upp till "Glesbygd" stannade jag på PEMA (en näst intill osannolik lågpris-scrapbookingaffär mitt ute på vischan utanför Hörby) och bunkrade lite nya papper. (Som om jag hade brist på den varan innan...)

Jag har en gammal stämpel, som är smått barnslig, men rolig att använda. Det är en liten prinsessa, som man kan embossa och sedan färglägga med Pro Markers (världens bästa tuschpennor).

Rena terapin att massproducera, och sedan roa sig med att försöka göra dem individuella i olika färger!

Sedan går det ganska snabbt att göra en hel bunke småkort. Toppen att ha på lager hemma, inför vårens födelsedagar! De passar också jättebra att ha som små paketetiketter.

Jag testade också att göra ett kort med de coola vintage-klisterkorten jag köpte i början på veckan.

Det blev en nätt liten kortskörd på några timmar ensam en lördagkväll:

Jag längtar tills det blir lite varmare. Då ska jag ta tag i utrymmet i källaren och göra iordning en riktig pysselhörna där nere. Så att man kan breda ut sig mer permanent!

torsdag 21 januari 2010

Nya sköna gröna grejer!

Mobiltelefonkonversation mellan mig och sambon, 16.38 i eftermiddags:

"Hej, jag tittade in på Erikshjälpen efter jobbet."
"Jaha, hittade du något kul?"
"Jag har köpt två gröna grejer."
"Åh, nej..."

Det är ju inte för intet man heter Fröken Grön, hehe!


Grejen var att jag gillade den lilla högra skålen, som bara kostade 5 kronor. Sen hittade jag den vänstra, som egentligen är lite pråligare, men som ju har ett jättefint lock.

Tänka, tänka, tänka...

"Aha, jag sätter locket på den lilla skålen istället"!


Det blev ju faktiskt ganska piffigt! Och det innebär ju också att jag egentligen kan skänka tillbaka nederdelen på den pråliga skålen till Erikshjälpen, så har jag ju egentligen bara kommit hem med EN grön sak idag. Alla nöjda, alla glada!

(Annars tjurar jag mest över vädret och mörkret, och över att det aldrig är dagsljus när jag har tid att fotografera. Huuu, så trista bilder det blir...)

tisdag 19 januari 2010

Vita fläckar

Trots att det gått två år sedan vi tog över Solhäll, så finns det outforskade hörn kvar.

Ni som följer den här bloggen vet att det finns både källare, vind och lada kvar att ta tag i. Ur ladan har vi redan "räddat" en del fynd, som ett köksskåp och några roliga metall-tallrikar som sitter i hallen.

Ovanpå ladan finns det ett loft, som vi ännu inte genomsökt ordentligt. För att komma dit måste man klättra på en stege utifrån, och eftersom golvet sviktar betänkligt, har vi inte gett oss på några större upptäcktsfärder där. Sticker man in huvudet så ser det ganska tomt ut ut, men det vi tror är husets originalfönster (i mer eller mindre dåligt skick) finns iallafall kvar här. Det finns även en liten sidodörr på ladan, som vi fortfarande inte har hittat nyckeln till. Vi misstänker att det gömmer sig ett gammalt utedass, eller en minimal redskapsbod, bakom dörren.

I källaren ligger det "skräp" i alla möjliga hörn. Här finns en gammal träbalja, som förmodligen tjänstgjort som "tvättmaskin" en gång i tiden. Den skulle man kunna göra något häftigt av, - kanske plantera något i den och ha den i trädgården? Mindre spännande är en gammal nattlatrin som står i ett hörn, och som vi inte ens vågat lyfta på locket på...

Under en massa äckliga gamla filtar (som åkte ut redan för två år sedan) hittade vi den här fina gamla skolästen:


Fin som snus!

Vinden har jag ju redan visat bilder på. Här finns också en och annan "kattsmyg" som är outforskad. Dammråttor, riktiga råttor (nåväl, möss iallafall), muggiga gamla herrkläder, och inte minst en känsla av klaustrofobi, gör att det inte riktigt har varit lockande att krypa in där än...

Tänk, så många skatter som kanske bara ligger och väntar på att bli upptäckta!
(Eller kanske inte...)

måndag 18 januari 2010

Fler vintage-bilder

Kom ifrån jobbet lite tidigare idag, och passade på att ta en snabb sväng inom några av mina "pysselaffärer" här i Storstad.
Att lämna dessa affärer tomhänt verkar inte vara något alternativ, så inte heller idag klev jag tomhänt därifrån.

I en av affärerna hittade jag ett paket med 10 roliga bilder i vintagestil. Här är några av bilderna:




Bilderna är självhäftande, och skulle kunna funka till allt möjligt pyssel, som fina kort, små askar, kylskåpsmagneter,
- you name it!

Får väl återkomma framöver och presentera vad det "bidde".

söndag 17 januari 2010

Bokmärke

Jag har nästan alltid med mig en pocketbok i handväskan; förra århundradets uppfinning, om ni frågar mig. Jag pendlar 35 minuter till och från jobbet med buss, och det är skönt att fördriva tiden (och tankarna) med läsning den stunden.

Det där med vikta hörn för att komma ihåg var man är, är inte min grej. Även om pocketböcker är slit-och-släng-varor, så bär det mig emot att behandla litteratur på det viset. Alternativet är att använda bokmärken av något slag, och jag har nog testat mig igenom det mesta på det området.

Mången gång har jag svurit över att kvittot eller papperslappen jag använder som bokmärke har trillat ur. Magnetbokmärken är väl inte precis någon nyhet, men jag har aldrig kommit till skott att skaffa ett, förrän nu.

Till det facila priset av 10 kronor inhandlade jag den här sköna "donnan" på Pocket Shop i fredags:


Jag tycker hon är hur fin som helst! Nu ångrar jag mest att jag inte köpte fler...

(Om någon kan lista ut vilken bok "hon" sitter i på bilden, så är det väl absolut värt ett bokmärke som pris! Fast jag bara tog en bok ur hyllan, så det lönar sig inte att tjuvkika under sidorubriken "Läser just nu", hehe!)

Råkor

På fönsterbrädan i sovrummet på Solhäll sitter det två små kaxiga råkor i stengods. De kommer från Ateljé Annika Österlind och är bara SÅ charmiga!


För några år sedan testade jag på det här med keramik. Vad kan jag säga, någon Ateljé Fröken Grön kommer det nog iallafall inte bli...

torsdag 14 januari 2010

Tänt bli're här!

Nyss hemkommen från en sen kvällstur till storstadens nybyggda IKEA-varuhus, för inhandling av ny laddning Glimma värmeljus.

Torsdag kväll ska jag komma ihåg som en fördelaktig tid för dylikt besök, - det var inte en kotte där! Hann även klämma ILVA och Plantagen på vägen hem, i hopp om att hitta lite ny vårinspiration, men där var det mest rester av annandagsrean. Tradigt...

Nu kan jag iallafall "elda" på verandan ett tag till. Fast 400 värmeljus avverkar man ju ganska fort, hehe!


(Vill minnas att den här bilden redan är publicerad på den här bloggen, men återvinning har mitt fulla stöd!)

Dags att gå och packa weekend-bagen för helgens tur till "Glesbygd". Sen ska jag lägga mig tidigt och läääängta efter mitt lilla hus!

Trevlig helg på er, allesammans!

tisdag 12 januari 2010

TV-inspiration

Jag har ett nytt favoritprogram på TV. Det går 17.50, måndag-torsdag, på Kanal 8 och heter Escape to the Country (BBC).

I programmet får man följa människor som är trötta på storstadslivet och längtar ut på landet. (Hmm, jag undrar varifrån jag känner igen det där temat...) En mäklare tar med familjerna ut för att titta på hus, och jisses vilka hus! Härliga, typiskt engelska gamla stenhus, med drömlika lantkök, öppna spisar och underbara trädgårdar, som ligger i de mest fantastiska landskap.

(Bild från The Med Homedoctor)

Hade man haft en sisådär 5-6-7 eller flera miljoner till övers, hade jag dragit till England redan imorgon!

Av de svenska "hus&hem"-programmen gillar jag Bygglov (TV4) bäst. Mija Kinning är faktiskt den enda inredaren jag skulle kunna tänka mig att ge fria händer hemma hos mig. (Även om det rent socialt nog skulle vara väldans underhållande att hänga ett par dagar med Simon Davies!)

Och nog har vi mer än ett framtida renoveringsprojekt som vi skulle behöva hjälp med på Solhäll. Vad tror ni till exempel om det i nuläget mer eller mindre obrukbara "masonitrummet" på ena halvan av vinden?


Eller den helt oisolerade torkvinden?


Om inte annat har vi flera små rum nere i källaren, som är så fula att de inte ens får vara med på kort, och som skulle behöva en rejäl make-over. Ett ordentligt pysselrum där nere hade varit toppen, eller en fräsch tvättstuga, eller varför inte ett hemma-spa!

Mmm, drömma är härligt!
Tills vidare ligger jag i soffan klockan 17.50 imorgon, och tittar på engelska drömhem.

söndag 10 januari 2010

Julgransplundring

Efter en titt in på golvet i matrummet i helgen, blev beslutet enkelt: Dags att slänga ut granen.


Med tanke på hur nakna en del grenar såg ut, var det ett smärre under att kulorna inte låg kraschade på golvet.

Att julpynta är fantastiskt trevligt, men att städa bort julen är väl något av det tradigaste man kan tänka sig. För att inte dö av leda fattade jag beslutet att "pimpa" min juldekorationslåda, som hängt med i x antal år, - en gammal skokartong. (Jag har kvar kartongen, men inte skorna, så gammal är den!)


Sagt och gjort. Jag avbröt mig mitt i röjandet och rotade fram spillbitar av de Panduro-papper som utgjorde 2009 års julkort, lite glitterlim och gammal spetsbård (självhäftande).

Jag stansade ut "Christmas" med QuicKutz-tången, och hittade också några gamla fejk-sigillstämplar (vanliga klistermärken från Lagerhaus) som kom väl till pass.


Resultatet blev riktigt trevligt. Och så sköt jag ju upp den tråkiga röjningen ett tag, hehe!


Lagom till julgransplundringen bestämde sig amaryllisen för att ÄNTLIGEN slå ut.


Hmmm... Nåväl, den får väl vara med ett tag till.
Fast nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren!

torsdag 7 januari 2010

Kalender

Nu har jag gjort det igen. Köpt någonting som jag egentligen redan har. För vem kan motstå en sprillans ny, röd (nä, det fanns ingen i grönt) kalender som den här:


Inte jag iallafall...

Den bara låg där på Åhléns och väntade på att jag skulle komma och köpa den. Så där alldeles lagom stor, med "gummiband" omkring så att man kan proppa den full med lappar och annat skröfs, och inte särskilt dyr heller.


Det är inte första gången det händer, snarare börjar det bli lite av en tradition att byta kalender varje halvår. För jag köpte en annan kalender i januari 2009, som jag bytte ut i augusti 2009. Och året dessförinnan var det visst likadant, om jag minns rätt.

Det är nog något mentalt, tror jag, ett sätt att markera att man börjar på något helt nytt. Ett nytt år, en ny termin...

Vad kan jag säga, - sån är jag!

Kallt

Nu är det kallt i Skåne. Och massor med snö. Jag fick skotta mig ut från Solhäll igår, när det var dags att åka tillbaka till stan. Det var ett snöigt landskap jag reste genom, alla 12,5 milen. Då är det gott att sitta på ett varmt tåg och bara njuta!

Jag har upptäckt ett (för mig) nytt fenomen: Värmeljus funkar inte lika bra i kyla. Jag har för vana att alltid tända ljus på glasverandan om kvällarna, men nu när det är så kallt där ute "smälter" inte stearinet lika bra. Ljusen brinner bara hälften så lång tid, och när man tittar efteråt så ser man att det liksom bara har bildats ett hål ner i mitten av ljuset, precis under veken. Fast hälften av stearinet sitter kvar runt kanterna. Hmmm...

Kylan på verandan bidrar ändå med en del positiva saker, som vackra rimfrostmönster på rutorna. Så vackert när solen lyser in om dagarna!


En som verkar gilla kyla är den lilla julrosen. Hon fick dessutom en "lillasyster" under nyårsaftonen, som också får också bo på Solhäll. (Tack snälla familjen W!) De är vansinnigt vackra!


Julrosorna kan inte stå ute på verandan hela tiden, för då fryser jorden kring rötterna (trust me, I know from experience), men ett par timmar varje dag gillar de.

Själv HATAR jag att frysa (vilket jag ändå gör nästan jämt). Fast bara jag är påpälsad tycker jag det är riktigt mysigt att vara ute och pulsa i snön. Vilken tur att man har världens bästa långkalsonger!

onsdag 6 januari 2010

Jellybeans

Så var man hemma i lägenheten i stan igen, efter 6 härligt slappa dagar på Solhäll (varav 3 alldeles ensam). Jag har sovit länge på morgnarna, sovit middag om eftermiddagarna och lagt mig tidigt om kvällarna.

Jag har sagt det förr, men det tål att sägas igen: Ingen kan slappa som jag, drottning Moffa av Päs och Mys!

Mina vakna stunder har jag legat under min julklappspläd (med inbyggda vämeslingor!) och läst böcker och smaskat på mitt favoritsnask Jellybeans från Jelly Belly, som min "amerikanska" svägerska "smugglar" hem till mig varje jul.

De är helt galet goda, och kommer i de mest fantastiska smaker, som sour cherry, rootbeer, pina colada, cotton candy, buttered popcorn och cinnamon.


Sporten är att äta dem en och en, och gissa vilken smak man fått. Man kan alltid dubbelkolla mot baksidan på påsen, där de finns avbildade en och en, med angiven smak. Alldeles ljuvligt trevligt!

Så nu är man tillbaka i verkligheten igen. Ledigheten för min del sträcker sig över morgondagen, sen är det dags för jobbet på fredag.

Jag förstår inte riktigt hur det ska gå till... Imorgon får jag nog ställa klockan på ringning, och träna mig på att gå upp i hyfsad tid.

(Kanske...)

fredag 1 januari 2010

Nytt decennium

Gott Nytt 2010, kära läsare!

Nytt år, nytt decennium. Det känns alltid speciellt att vakna på nyårsdagen och liksom ha ett helt vitt ark framför sig. Vad ska det fyllas med, under året som kommer?

Nyårsafton firades av tradition med knytis-buffé i goda vänners lag, hemma hos oss i lägenheten i stan. Många läckerheter bullades det upp, bl.a. fläskfilé, kallrökt lax. grillad halloumi och inte minst den här godingen:


Det känns alltid lika festligt att få duka upp med finporslinet, som man annars är så dålig på att använda. Mina favoriter är "Clown"-glasen från Orrefors, som är barnsliga men läckra på samma gång:


När det gäller diskning av dyra glas har jag två principer:

1. Diska ALDRIG dyra glas under nyårsnatten!
Oavsett hur nykter och klartänkt du känner dig, så är du förmodligen inte det.

2. Låt aldrig sambon diska dyrgriparna!
Vi är klumpiga av naturen, båda två, men det är bättre att vara arg på sig själv än att bli arg på någon annan, om/när olyckan är framme. (Samma princip gäller för övrigt målning av röda fönsterkarmar mot vit, putsad vägg...)

I eftermiddag drar vi till Solhäll och barrikaderar oss ett par dagar. Nu när allt helgfirande är över kan man börja sin ledighet på riktigt!