tisdag 26 maj 2009

Växtlighetsrapport

Vad hände med tiden mellan hägg och syrén? - I Skåne har den varit totalt icke-existerande i år, eftersom allt började blomma samtidigt.

Vi har en lång, riktigt ståtlig häck med vita syréner mot grannen ovanför oss i backen. Förra året tyckte jag att blomningen var lite klen, men i år är den desto pampigare med stora klasar av vita blommor, som sitter tätt, tätt intill varandra i häcken. - Trevligare insynsskydd får man nog leta efter! Och så luktar det ju så gott...

Alltsedan vi planterade våra "ligusterpinnar" har vi varit lite smånervösa för att de inte skulle ta sig, men nu börjar det hända saker! Skotten har spruckit ut och fått små gröna musöron, och det ser ut som om de flesta plantorna är på gång. 

Vi har läst på och fått höra av trädgårdskunniga vänner och kollegor att man ska klippa ner "pinnarna" till 20 cm, om man vill få en riktigt tät och fin häck. Det kan man göra redan nu, men man kan visst också vänta till våren.  För vår del lutar det åt det senare alternativet, - vi vill vara säkra på att häcken tar sig först. Håll tummarna för att den positiva trenden fortsätter!

Rhododendronbuskarna har redan slagit ut. Färgen liknar inte alls den på bilden från plantskolan (där är blommorna mycket ljusare och mer lila), men jag får nog ändå medge att den är himla tjusig ändå!

Nu får vi hoppas att de växer till sig lite grann, - de ser onekligen lite fjuttiga ut än så länge! (Men eftersom etiketten lovade upp till 2,5 meter på ett par år, så...)

Vi har en stor snöbollsbuske, som efter att sambon gått lös på den med sekatör mer ser ut som ett högt träd. Förra sommaren blev det stora, trevliga, vita"bollar" på den, och nu är blommorna på gång igen.

Efter en regnskur i torsdags natt bröts en av de tunnare stammarna av och hamnade på marken. Istället för att kasta hela härligheten på komposten klippte jag av blomkvistarna och satte dem i en kanna inomhus. - Snyggare än snittblommor!

Klematisen kämpar på, där den står mot laduväggen. Den har fått en spaljé att klättra på, och den verkar trivas bra, för den har klämt fram en stor knopp som ser ut att spricka vilken dag som helst.
(Hmm, nog dags att köra lite med kantklipparen här... Brum brum!)

Den fina, runda gråstenen hittade vi längre bort längs laduväggen, - jag tycker den är så fin! Jag blir nästan lite sugen på att ignorera allemansrätten en stund och fara ut i skogen för att "norpa" lite mer sten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!