måndag 21 mars 2011

Pelargoner

Vår glasveranda är som gjord för pelargoner, men än så länge är temperaturen lite på gränsen för att jag ska våga låta de skira små liven stå kvar där ute hela nätterna. Att låta dem stå inne i huset är inte heller att tänka på, eftersom det bor en allergiker här. (Pelargoner är allergiframkallande om de doftar för starkt.)

Lösningen blir att ha dem på verandan om dagarna och i källaren om nätterna, även om det innebär att jag får bära den fram och tillbaka. För att lätt kunna flytta dem in och ut, så har jag ställt dem i en fin gammal korg som jag hittade på loppis i lördags. Det blev riktigt charmigt, - en korg full av sommar!


Proceduren med att övervintra pelargoner får jag erkänna att jag är ganska dålig på. Jag gjorde ett tappert försök förra vintern och förra igen, vilket resulterade i att jag fick köpa nya när sommaren kom. Jag har inget vettigt ställe att förvara dem på vintertid, och så glömmer jag att de faktiskt behöver en vattenskvätt någon gång. Nu löser jag problemet på enklast (latast) tänkbara sätt: Nya blommor varje vår. 

De läckert polkarandiga pelargonerna på bilden hade Pernilla med sig förra fredagen; jag lovar att jag ska försöka hålla dem vid liv till sommaren!

15 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter med en korg full av sommar :). Javisst, det finns ju nya i affären om det inte funkar.

  Kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 2. Hej Anna-Karin! Vad glad jag blir att jag inte är ensam. Läste häromdagen i trädgårdtidningen hur enkelt det egentligen skulle vara, men jag försöker varje år att komma ihåg att vattna de och så har jag totalt glömt bort i fjol att jag hade de i källaren.
  Så jag tror jag ska göra som du och köper varje år nya...
  Ha en fin måndag! Ute

  SvaraRadera
 3. Vilka fina blommor, våra är fortfarande lite glesa och inga blomknoppas på gång än så länge.

  Jättesmart att ställa dem i en korg så att de enkelt går att bära upp och ner. Hoppas det snart blir lite varmare så att du kan behålla dem ute på verandan.

  SvaraRadera
 4. Härliga pellisar! De passar jättebra i korgen, där kan de stå hela sommaren, fast ute förstås:)

  Häftigt att de är randiga!

  Ha en skön kväll, Marie

  SvaraRadera
 5. Här överlever några och andra stryker med. Kul med dem som klarar sig.

  Jag funderar just nu över tomaterna. De växer för dåligt men har ju bra ljus i verandan. Där är egentligen för kallt. Det fryser inte där men för att det ska bli tillväxt behövs lite varmare än vad där är. Får nog bära mellan verandan och tex. köket tror jag.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Praktisk kord du fyndat! Passar ju bra till dina fina pelargoner. Jag hoppas att mina växer och får fina blommor till sommaren!

  Kram Helena

  SvaraRadera
 7. Korg menar jag. Är för snabb på tangenterna!

  SvaraRadera
 8. Så fint och så härlig bild såhär när man längtar som mest efter blommor!!!

  KRAM

  SvaraRadera
 9. ÄLskar och har precis planterat om mina mårbacka pelargoner.
  Blev kolonist och trädgårdstokig i maj förra året och längar efter att säsongen ska sätta igång.

  HOppas på smarta tips från dig!

  SvaraRadera
 10. Det här med allergi känner jag igen..nyst och rinnande ögon och näsa, är vad jag haft de senaste dagarna. Dina pellisar är jättefina, jag lyckas aldrig med dem.

  Kram Tina

  SvaraRadera
 11. De mest romantiska blommorna som finns!

  SvaraRadera
 12. Ljuvlig bild som andas sommar! Så fina de polkafärgade är. Jag köper också nya. Har glömt vattna en enda gång i vinter...hm.
  Ha en fin dag!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 13. Jag försöker varje höst att övervintra mina pelargoner - men lyckas väldigt sällan. Jag måste nog erkänna att det helt enkelt beror på att jag inte orkar gå och dutta med dom på vintern o då glöms dom helt enkelt bort... Jag gör som du - köper nya :-).

  Ha en fin dag!
  Kram/ Åsa

  SvaraRadera
 14. Ljuvligt vackert! älskar pelargoner! Peppar peppar, jag lyckade övervintra alla mina mårbackapellisar & nu börjar dom blomma.. men det går inte alltid minsann :)

  Får önska dig en fortsatt solig vecka,
  Kram kram
  Tiina

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!