måndag 2 maj 2011

I vårt kök

Inspirerad av Eija med bloggen Norrfrid tänkte jag visa den sanna bilden av vårt kök idag. Hon skrev så klokt om att inte förhasta sig när man flyttar in i ett gammalt hus, utan att bo in sig och ge sig själv och huset gott om tid innan man sätter igång med större renoveringsingrepp. Lite så är det för oss också, - i vårt kök har inga större förändringar hänt under de senaste 60 åren.

Vårt kök är hyfsat stort, men planeringen tillräckligt begränsad för att man inte kan få in ett kylskåp utan att det tar över hela rummet. (Ni som följer den här bloggen vet att vi har kylskåpet i hallen brevid köket.) Rummet har ett ganska stort söderfönster som släpper in härligt dagsljus hela dagarna, och ytterligare ett litet fönster ovanför diskbänken. - Jag har alltid drömt om att kunna titta ut när jag står och diskar, och nu kan jag det! 


När vi tog över huset var ju avsikten att det skulle vara ett sommarhus, så vi gjorde bara en budgetrenovering av köket. Väggar och luckor fick en mildare färgskala (smurfblått är liksom inte min grej), en grå plastmatta lades in på golvet och arbetsbänkarna byttes mot mörkbetsade ekskivor från byggvaruhuset, men allt annat är kvar sedan tidigare. (Ni lägger väl speciellt märke till den charmiga blandaren med bruna plastkranar?) 

Spisfläkt har vi ingen, och själva spisen är en gammal modell från Ankarsrum med bara tre plattor. (Man anar att den gamle smeden som bodde här före oss inte var så glad för matlagning, för den känns nästan oanvänd! Han har dock lyckats bränna ett spislock, som har lämnat en ful ring runt den ena plattan...) Spislampan har nog också några decennier på nacken, och kakelfogarna börjar lossna lite här och där.


Till vänster om spisen har vi det bästa med hela köket: Ett stort skafferi med kallventil. Här får man plats med hur mycket som helst! (Och ja, jag fixade till lite på hyllorna innan jag tog bilden, hihi!)


Sittplatsen rymmer ett ganska rejält klaffbord och kökssoffa i perfekt längd, som jag fick leta efter hur länge som helst för att hitta. (Den var grönmålad och klar, - inte klokt vilken tur man kan ha!) Stolarna är ommålade 10-kronorsfynd från loppis och brukar bytas ut mot andra med jämna mellanrum, eftersom jag lätt tröttnar. På hyllan trängs både sådant vi använder och sådant som bara är tycka-om-saker. (Saker som jag tycker om, men nödvändigtvis inte alla som bor här i huset...)


På ena kortväggen hänger en liten hylla som vi hittade här ute i ladan och målade om i samma kulör som skåpsluckorna. Den börjar visst också bli full av tycka-om-saker...


Nu när vi bor här permanent får man kanske ställa sig frågan om vi ska renovera köket eller inte. Jag älskar att läsa kökskataloger och drömma, titta på fina kök i inredningsreportage och på andra bloggar, och bara för ett par år sedan hade jag tyckt att köksrenovering var något man absolut borde prioritera när man skaffade hus. Nu är jag inte så säker längre...  Kan man leva med lysrör ovanför matbordet? Med en stor reva i papptaket ovanför spisen? Med kylskåpet ute i hallen? Med kakelplattor som hänger lösa? Utan spisfläkt? Utan diskmaskin? Med en ful kökskran? - Än så länge är svaren på frågorna ganska samstämmiga: JA, det kan man! Hur lätt som helst!

Summa summarum: Jag älskar mitt orenoverade kök! (Eller så har jag helt enkelt blivit hemmablind, välj själva!)

20 kommentarer:

 1. Ooooh, nu slår mitt hjärta dubbelslag och volter, du har något så ovanligt som ett 50-talskök i originalutförande, vilken kvalitet, vilken hemtrevlig stämning det råder i ditt kök...du är så klok som låter hela härligheten vara kvar, riv aldrig bort något någonsin, inte ens kranen för den hör till ett sådant kök! Och spisen...jag finner inga ord! Kakel går att limma fast och foga om...om det ändå funnits ett sådant kök här på Norrfrid! Men faktiskt finns det ett kök till på övre plan, tror det är från 40-talet då masoniten började komma och det är så vackert med dragluckor och allt. Det får naturligtvis leva kvar som det är...
  Gosh, du gjorde min dag, Anna-Karin, med det vackraste jag sett på länge!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker inte ni ska renovera om köket. Det är jätte charmigt och jäg älskar den gröna färgen! Tycker att många som köper gamla hus renoverar sönder dem, man kan inte längre se att det är ett gammalt hus och mycket av charmen försvinner.
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Ert kök är såå charmigt och du/ni har gjort det så fint med alla gröna/vita och gula nuancer! Härligt! (Jag skulle byta direkt med er! ;) )
  Jag är ibland jättenöjd med vårt kök och ibland ser jag bara felen och de fulingar som man hittar där.Och då önskar jag mig en så riktig fint nytt kök, men det skulle inte alls passa i vårt gamla hus...

  SvaraRadera
 4. Att spara det gamla är absolut önskvärt hos er, så fint!!
  Jag hade ett kök i en lägenhet i centrala Gbg, en gång som påminner om ert. Fast det var målat i en mörkare nyans av grönt..trivdes väldigt bra, det var bara en nackdel att det var så lågt vid bänkskivan. Fick ont i ryggen av att luta mig fel varje dag..

  Ha en bra dag!/kram

  SvaraRadera
 5. Charmigt & hemtrevligt;o) Riktig torpkänsla!!! Ibland ångrar jag att vi satte in ett nytt....men det var totalt felplanerat!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att ni har ett superfint kök. Om ni tycker det är tillräckligt praktiskt är det säkert det.

  Jag gillar också att ha erbetsbänken under köksfönstret. I USA hade nästan alla hus det, men i Sverige är det väldigt ovanligt av någon oklar anledning.

  SvaraRadera
 7. Uj så fint! Renovera aldrig sönder det där köket! Skåpsluckorna och spisen så coola, kökskranen också. Grattis!
  Frida

  SvaraRadera
 8. Prinsessan på Solhäll har ett trevligt inbjudande kök;)
  Jag tycker du ska behålla det ett bra tag till!

  SvaraRadera
 9. Jätte fint kök du har.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att ni har ett urmysigt kök. När vi flyttade in i vårt hus var köket det först jag ville renovera...nu 10 år senare är det inte gjort än och nu vet jag inte om jag vill!

  /Frida

  SvaraRadera
 11. Jo, hemmablind kan man nog faktiskt lätt bli men jag tycker ert kök ser väldigt charmigt, mysigt och hemtrevligt ut. Kanske inte det mest praktiska alla gånger men, som sagt, mysigt.

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Ja, så tycker jag verkligen man ska göra - bo in sig ordentligt innan man gör något drastiskt i huset. Och kanske kommer man fram till att man behåller det som det är, utan några stora ingrepp. Jag tycker verkligen ni ska vara rädda om ert supercharmiga kök och behålla det precis som det är.

  Vi har också diskbänk och arbetsbänk framför ett av våra köksfönster och jag älskar det! Nu har vi iofs diskmaskin, men allt diskar jag inte där. Det är härligt att stå med händerna i diskvattnet och titta ut genom fönstret :-).

  Kram /Åsa

  SvaraRadera
 13. Vad härligt att du älskar ditt orenoverade kök. Om du inte gjort det hade du varit tvungen att leva med ett rum som du inte trivsst med. Det är aldrig kul. Kök är också väldigt dyra att göra om.

  Jag ler åt dina kopparlock som du har på väggen. Som jag putsat koppar :-)

  SvaraRadera
 14. Det är ett fint och hemtrevligt kök!
  Soffan är superfin! Behåll köket.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 15. Tycker ni har ett underbart vackert kök. Så charmigt, och fullt av vackra ting och möbler. Skulle verkligen sitta långt inne för mig att riva ut det och bygga nytt. Och skulle jag renovera skulle jag satsa på att behålla så mycket som möjligt av det gamla.
  Vårt eget kök dock...med slitna ekluckor från tidigt 90-tal...det ska ut. :-)

  Ska nog gitta färgkoden på den grå färgen jag använt på skänken. Återkommer med den.

  Hoppas du har en fin tisdag!

  SvaraRadera
 16. Åh vilket charmigt kök! Det känns verkligen varmt, välkomnande och hemtrevligt! Kram M

  SvaraRadera
 17. Jätte fina kök. Charmigt och familjärt!

  SvaraRadera
 18. Vilket underbart kök! Ja ibland är det bra att bo in sig innan man gör något. Jag som älskar grönt skulle synnerligen trivas i ditt mysiga kök.

  SvaraRadera
 19. Jag skulle aldrig göra om ett sånt fint kök..:))Härliga färger och riktigt mysigt..Kram/Annelie

  SvaraRadera
 20. Vad det kändes bra att läsa om ditt kök! Håll i dig, vi har bott med vårt i 35 år och vet fortfarande inte vad vi ska göra för att få till en låång diksbänk. Vi har nämligen ett så vackert spröjsat och stort fönster mitt på en vägg. Och det vill vi tvunget ha kvar, liksom dörrarna på de tre resterande väggarna.

  Kanske du stannar kvar i klubben för urpsrungligt kök, då blir vi två... Lycka till med allt!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!