torsdag 26 januari 2012

Dahliarabatt

Jag älskar faktiskt alla färger. Därför förvånar jag mig själv lite grann med att vara en sådan mespropp när det gäller färger i trädgården, där jag helst håller mig till milda toner som vitt-rosa-lila-blått. Jag erkänner en smula skamset att jag tillhör den där skaran snobbar som rynkar lite grann på näsan åt blomrabatter i rött-gult-orange (med undantag för en och annan solros). Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig!

I sommar är jag nämligen sugen på att skapa en stor rabatt fylld med dahlior i allsköns färger. Visst är de kitchiga på något sätt, nästan på gränsen till lite vulgära, men ack så häftiga och fullkomligt oemotståndliga när de kommer i mängd!

Bild lånad här

Det får nog bli en laddning knölar på inköpslistan till sommaren. Sedan vet jag att de ska grävas upp igen i höst och vinterförvaras efter konstens alla regler, men det omaket kan det väl nästan vara värt. Har man dem dessutom i samma rabatt så vet man ju iallafall var man ska leta efter dem. 

Bild lånad här

Tips på inköpsställen mottages tacksamt (gärna näthandel). För färdiga knölar då alltså; frösådd är fortfarande garanterat överkurs för mig...

16 kommentarer:

 1. Så snyggt- vill oxå ha!!! Kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Vackert! Jag köper knölarna på Ica Maxi, det finns faktiskt en hel del att välja på. Odla.nu är ett ställe jag har handlat sticklingar m.m. på dock inga dahliaknölar, men jag har alltid varit nöjd med mina inköp. Snabb leverans är det oxå./carina

  SvaraRadera
 3. Bra att du vågar bekänna färg, haha :-) Det var någon stilpolis någon gång som tyckte att gult var sååå skriiiikigt. Tja, så var ju inte heller rött riktigt Ok heller... Näha säger jag och struntar fullkomligt i dessa idéer.

  Personligen är jag trött på alla jäsprabatter, jag tycker visst det om pasteller men de måste ha liiite extra i kompositionen för att bli läckra. är jag kaxig? Inte mer än de som bannlyser färger och bara tycker om vitt och vitt och vitt :-)

  Kolla L:a Fiskaregatans Trädgårdshandel och Odla.nu.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har nollkoll på blommor, men beundrar gärna vackra bilder nog! :)

  SvaraRadera
 5. Jag har också funderat på en dahliarabatt men hittar inte platsen. I somras hade jag tre olika sorters dahlior fördelade på två olika rabatter. Har knölarna i källaren och hoppas på att få liv i dem igen i april/maj.
  Jag vet faktiskt inte var man köper på nätet. Jag har köpt mina knölar på Solhaga och Eko.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Dahlior trivs inte hos mig tyvärr...

  SvaraRadera
 7. Jaaaaaa! Det finns inget härligare än en färgsprakande dahlia rabatt! Jag loooovar! :) Jag satte ju mina från frö dårå, det skulle bli alldeles för dyrt annars är jag rädd eftersom jag vill ha just ett sådant där hav som du visar på första bilden. Samlade in massor med fröer i höstas men tydligen blir det bara enkelblommande dahlior av de man samlar in själv så nu tänker jag köpa pompomfröer igen för att gardera mig. Jag har provat både frö och knöl och har faktiskt bara lyckats med de frösådda... De andra ville inte titta upp alls. :(

  Lycka till med ditt hav av dahlior i sommar!

  Varm kram/ Anna

  SvaraRadera
 8. Det är bara att köra på!!! Du kommer inte bli besviken. Och vill du prova dig fram kan du ju börja med dahlior i vitt, rosa eller lite blekgult. Eller gå fullt ut och blanda hej vilt. Jag är helt förälskad i dahlior. De är så otroligt vackra.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 9. Njuter av dina fina sommarbilder. Vilka färger.
  Ha en fin kväll!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 10. Dahlior är fantastiska! Kan faktiskt inte få nog av dem och de frodiga plantorna fyller ut vilken rabatt som helst! Jag kan tipsa om odla.nu där brukar jag köpa mina knölar. Tror att det brukar komma ett erbjudande i mars om det.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Klart du ska prova!! Såg att flera hade rekommenderat Odla.nu och därifrån har jag köpt en del lökar, dock inte dahlior, och andra växter, alltid bra resultat!! Sen är alla knölar ett problem för mej...jag glömmer dom alltid på hösten!!
  Sen en liten fråga...du tipsade om en bok i ett tidigare inlägg, Trädgårdsglädje. Vart väldigt nyfiken på den, men när jag söker på nätet så är den slutsåld överallt!! Är din en favorit som du haft i bokhyllan eller hur lyckades du få tag i den??
  Önskar dej en bra start på helgen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Åh en Dahliarabatt! Det är allt jag klarar av att säga just nu för jag måste titta mer på fotona. Jag ÄLSKAR Dahlior.

  SvaraRadera
 13. Dahlior är så fint! En granne har en riktigt färgsprakande Dahliarabatt,och den är fantastisk. Men det blir så otroligt dyrt om man ska köpa in alla lökar styckevis.
  Om du kan tänka dig röda, låga, enkelblommande (utan namn) kan du få ett gäng lökar av mig. Hör bara av dig när det börjar bli aktuellt!
  //Ulrika

  SvaraRadera
 14. Det är fantastiskt med dessa Dahlior...på Bulbs.se kan du köpa beställa nu och få när säsongen börjar/ Ulrika

  SvaraRadera
 15. ** Va spännande har själv varit sugen på en sån rabatt, men tycker det är så tråkigt att behöva gräva upp, ja jag är lite lat =) Lycka till, kramen/Emma**

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!