måndag 10 december 2012

Julstädat i smatten

Ingången på baksidan leder in till vår kallfarstu, som går under benämningen smatten här hemma. (Trogna läsare är redan förtrogna med begreppet.) För fjärde året i rad har vi haft på att-renovera-listan att fixa till det här utrymmet med vinterisolering, nytt fönster och ny ytterdörr. Jag kan bara konstatera att det inte har blivit av i år heller...

Däremot gjorde jag den årliga decemberrensningen här ute igår, för att bli av med trädgårdskläder, gummistövlar, verktyg och annan bråte, som liksom tenderar att "landa" här av sig självt. Två små enar står i fönstret i loppade terracottakrukor, och ännu en batteridriven ljusslinga från Maxi lyser upp fint i en glasljusstake på fot. Och nu finns det äntligen plats för mängder med julmust på den lilla vita bänken, som varit helt täckt av belamrande bråte de senaste månaderna.


Ivar-bokhyllan är fortfarande full med bra-att-ha-bråte, men spegeln har blivit julfin i ljusslinga och på golvet står nu en liten gran i hink. Det gigantiska hornet kommer från ett hjorthägn i Södermanland. (Och armbågen i spegeln tillhör bloggerskan, hihi!)


Ja, nu kan man ju tycka att det ser riktigt pittoreskt ut här ute i smatten, men med tanke på att utrymmet nästan håller utomhustemperatur, så vill man helst inte stanna kvar här för länge. Gissa vad som kommer att stå på att-renovera-listan år 2013 också? Det är ju tur att man aldrig är syssloslös när man bor i ett gammalt hus!

10 kommentarer:

 1. Så mysigt utrymme, men jag förstår att det är kallt. Vi hade precis ett likadant, fast vi rev ner och byggde nytt.
  Men det är guld värt att ha som extra kylskåp när man är många.
  Som sagt hög mysfaktor är det i alla fall.
  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så fint & mysigt!! Så fint du har gjort med de små granarna med i lerkrukorna!! =)
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Så mysigt!! Ett såntdär rum skulle jag vilja ha.. mycket bra med tanke på då man bakar..mm bara att lägga i nån gammal mjölkkruka..(så inte mössen kommer åt att knapra)..o så är det nästan djupfryst...Du hade så julmysigt!!

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag skulle önska att ha ett sånt utrymme! Tänk, att få plats med allt skrymmande som behöver just lite kyla! Bara som avställningsyta och just det där som man behöver ibland, men inte vill förpassa allt för långt bort! Min pytte-pytte-pytte-hall som har noll utrymme och är svinkall dessutom är inte mycket att komma med liksom!
  Passa er bara så ni inte renoverar för mycket, så det blir för varmt..!:)
  Så jättefint du har gjort!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Jessica, grannen10 december 2012 20:22

  Wow! E det samma entré jag gick in igenom sist? Hehe tänk va lite rensning kan göra för ett rum! Jag gillat!

  Ps, snöslungan e paj...

  SvaraRadera
 6. Supermysigt ser det faktiskt ut! :) Anna

  SvaraRadera
 7. Haha, smatten ja, den hade jag glömt! Kom på att vi också har en smatt vägg i vägg med köket, där ett gammalt skafferi huserar. Jag tänkte renovera den nu i jul men J höll visst inte med... vi hade nog behövt besök av Arga snickaren ibland! Han tycker det är slöseri med tid (J alltså, inte Arga snickaren) när så mycket annat ska fixas, jag vill ha ett fint skafferi och en ny ytterdörr som håller värmen... To be continued! Som hos er.

  Kram!!!

  SvaraRadera
 8. Ja, jag tycker det är väldigt pittoreskt i smatten!! Skulle behöva ett sådant utrymme, som också skulle hysa diverse saker som inte ännu hittat sin rätta plats...Här står också en renovering på listan, och har så gjort de senaste åren, och det är länken mellan det gamla och det nya huset, hallen...den är ganska kall den här årstiden, dåligt isolerad som vi tror, och bara man tittar in där förstår man hur mycket jobb det kommer att bli, och det är därför det är som det är...sen måste jag ta en tur till Maxi idag förstår jag, ljusslingor utan transformator och batteri istället...hur många sådana kan man inte behöva??!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Jag håller tummarna för att renoveringen blir av nästa år. Kan nog vara bra att ha smatten vinterisolerad, skulle jag tro.

  Ha det fint. Kram!

  SvaraRadera
 10. En sån smatt vill jag också ha! Tokgillar den! Fast jag skulle nog välja en isolerad variant ;)

  Men allt fint fix du gjort gör att det ser både varmt och väldigt cosy ut. Och kanske ken en 60-70 värmeljus göra det behagligt varmt.

  Trevlig kväll!
  Tamara

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!