söndag 10 mars 2013

Köksträdgård

Vår köksträdgård ligger än så länge sorgligt öde, inbäddad i bortglömda höstlövshögar, men snart börjar det bli dags att väcka den till liv. Vi står inför vår tredje odlingssommar, och jag börjar lära mig vad som funkar och inte funkar, vad vi äter och inte äter, vad som kräver skötsel och vad som klarar sig på egen hand. I mitt huvud pågår planeringen redan för fullt!

Köksträdgården är liten; i nuläget består den i stort sett bara av tre odlingslådor och några bärbuskar. Den ligger på baksidan av huset, allra längst ner i trädgårdens nordöstra hörn, där det är sol nästan hela dagen. I bakre kanten är den inramad av grannens tjocka fina bokhäck, men framtill är det väldigt öppet, så jag skulle vilja inhägna området lite grann. Kanske blir det ett kastanjehägn och någon form av portal eller grind här redan i sommar.


Planerna för sommaren är också att gräva ut området ytterligare, för att skapa fler odlingsytor. Jag vill skaffa några pallkragar till och göra lägre odlingsbäddar för sallad och andra grödor som inte behöver växa så djupt. Jag vill också gruslägga ytan mellan de nya odlingsbäddarna, för att slippa krångel med gräsklippning. 


I den gamla tvättunnan blir det luktärter även i sommar, och mot bambuspaljén ska det åter få växa sockerärtor. Jordgubbsplantorna ska få komma ner på marken i år och växa på friland istället; de har tyvärr inte gett så bra skörd i pallkrage som jag hade hoppats. 


Vi påbörjade omgrävning och omstrukturering av komposten redan förra sommaren, men fick ju avbyta abrupt på grund av ett gäng ilskna jordgetingar, som inte alls gillade att vi stod och grävde i deras nya fina hus... Arbetet ska återupptas i vår, och jag vill gärna försöka "gömma undan" den här delen, antingen med staket, buskar eller någon form av spaljéer.


I de tomma bäddarna ska jag så blommor att kunna plocka in till sommarens alla härliga buketter. Fler smultron ska det bli som kantväxt, och jag håller tummarna för att flädern ska växa till sig i sommar för att "döda" hörnan och göra köksträdgården lite lummigare på höjden.


Nog är det roligt med växter och odling, men för mig är nästan det största nöjet med att ha trädgård de nästan oändliga möjligheterna att skapa nya "rum". Vilken tur att jag har stenplattor kvar i högen vid komposten och 3,5 säckar sten och en stor grushög på uppfarten, som bara väntar på att få komma till nytta. Bara det blir lite varmare ute så spottar jag i nävarna och sätter igång!

12 kommentarer:

 1. Jessica, grannen10 mars 2013 13:31

  Ååå din är så fiiin! Min svävar helt fritt mot allt tråkigt! Spott spott, snart ryker det mellan syrenerna!

  SvaraRadera
 2. Oh dina bilder får det att klia i fingrarna även om de inte alls är i närheten av att vara gröna..;)

  Ja nu har vi allt framför oss... härligt!!!!!

  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Så fint du har det i din trädgård och i dina pallkragar! Nu längtar vi till sol och värme:) Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Precis sådär fint skulle jag vilja göra av mitt lite trista trädgårdsland! Gruslägga och plattor i kanten och kanske 3-4 lådor! Åh, så fint och ordnat det ser ut!
  Klokt säkert att inhägna komposten - kanske med en spalje eller liknande! Bra också att kunna inhägna hela odlingsområdet! Åh, så fint!
  Jag får lätt panik när jag tänker på allt som måste göras och hur försenat allt blir p.g.a. denna evinnerliga kyla och snön som aldrig smälter!!!
  Ha en fortsatt skön söndag med dina odlingsplaner!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Inspirerande bilder! Håller också på för fullt att planera för sommaren och låter mig inspireras. Smart grej att ha pallkragarna omgivna med grus. Håller det de förhatliga sniglarna borta? Liza

  SvaraRadera
 6. Otroligt fint! Jag tycker det klurigaste är att äta det vi odlar...ofta blir det saker som vi faktiskt inte äter. Måste bli bättre på just den biten.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Säger bara ÅHHHHH...
  Jag vill också gräva och plantera!
  Vilken härlig tid du hat framför dig nu.
  Kommer bli bra med dina planer!

  SvaraRadera
 8. Underbara drömmar och planer!
  Låter hur härligt som helst och absolut genomförbart. Att planera och skissa är så roligt.
  Skapa rum tycker jag också är både viktigt och roligt.

  Kram o lycka till!

  SvaraRadera
 9. Åhh när jag ser dina bilder saknar jag verkligen vår trädgård!! Det ser härligt ut!

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar trädgård du har, vilka möjligheter!! Här saknas det både inspiration och bra ställen att odla på, eller också är jag hemmablind...Vi har för mycket sly och skog runt vår tomt nu, det var meningen att han som äger skogen skulle fixa det under vintern, men av olika anledningar har det inte blivit av. Så vi har inget ställe som har full sol hela dagen längre. Sorgligt. Men nu ser jag fram emot dina bilder i fortsättningen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 11. ** Här hemma spånas det oxå om odlingar & nya trädgårdsprojekt. Blocket ligger ständigt framme så man kan rita & skriva ner varenda ide =) Underbara bilder som gör att man längtar ännu lite mer till vår & sommar, ha en underbar dag/kramen Emma**

  SvaraRadera
 12. Jättefint!
  Hos dej går det nog att gräva snart :)

  Lycka till! Marie

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!