lördag 6 april 2013

Sticklingar

Buxbom ska man ju egentligen klippa efter midsommar, men när jag ändå var i farten  förra helgen så knipsade jag av ett par felväxande grenar på vår jättebuxbom. Sen kom jag på att det kanske skulle gå att göra sticklingar av toppskotten, så då gick jag in och googlade det. Råden man får handlar om plantering på sommaren, men eftersom det tydligen tar 3-4 månader för skotten att bilda rötter så kan det ju inte vara helt galet att testa redan nu. Jord och krukor har jag ju, så funkar det så funkar det.


Lantbrukarna i nordöstra Skåne har fått dispens från Länsstyrelsen för att kunna börja gödsla, trots att tjälen inte gått ur marken. Över "Glesbygd" med omnejd sprider sig nu en väldigt distinkt doft som inte är helt angenämt, men man får väl bita ihop och se det som ännu ett vårtecken. Och så kan man ju strunta i att duscha utan att det märks, hihi!

12 kommentarer:

 1. Jag gillar tänket funkar det så funkar det!

  Aha, se där.
  Även om det inte är så behagligt så är det ett vårtecken=))

  SvaraRadera
 2. Antingen har de fått dispens även här eller har tjälen gått ut jorden på åkrarna för gödslas gör det, för fullt. Eller det har egentligen lagt sig lite nu men i förr går tror jag det var, då var de minsann igång till långt ut på natten och de hann så också på vissa ställen. Men va jag kan! Jag har kanske bott för länge bredvid en åker nu? Nä, det har jag inte.

  Lycka till med sticklingarna. Inget att förlora!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jasså, doftar det vår? ;-)
  Hoppas att det funkar att dra upp Buxbom, jag brukar göra samma med Lavendel och det fungerar.
  Trevlig afton!
  Linda

  SvaraRadera
 4. Säkert ett smart drag från dej att plantera buxbomen redan nu!

  Ja, bönderna har det inget vidare. Många i dina trakter borde väl börja så i dagarna, om allt vore normalt! Här ligger snön fortfarande tjock på en del åkrar och tjälen är långt ifrån borta! Sakta, sakta smälter snön på min gård, men oj, så långsamt det går!!!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Jessica, grannen6 april 2013 18:54

  👍💩☺ nästa år tänker jag gå bak dug när du klipper häcken 🌱😉

  SvaraRadera
 6. Nu ska det bli spännande att se resultatet...och då menar jag inte utav böndernas gödsel utan dina odlingsförsök!! Allt är värt att pröva...!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 7. Blir kul att se om det lyckas!

  SvaraRadera
 8. Nu har jag läst ikapp en del inlägg jag missat tidigare. Det är alltid lika roligt att läsa dina härliga inlägg med vackra bilder och se vad du köpt på loppis !
  Har också kikat på Fabrikör, jättesnyggt skåp som jag förstår är en strykande åtgång på !
  Lycka till med buxbomsplantorna !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 9. Varför inte pröva liksom :) Lycka till och hoppas att det funkar! Liza

  SvaraRadera
 10. Den där "doften" kändes här igår också. Inte så angenäm som du skriver, men den inger hopp om varmare tider iaf. Alltid nåt ;)

  Jag har inte kommit iväg till mässan. Tolkade ditt sms som att det inte var så mycket trädgård som de stoltserade med i annonsen. Håller mig hemma och "sparar" pengar istället...

  Lycka till med sticklingarna!

  SvaraRadera
 11. Det är inte den bästa tiden att bo på landet när gödseltiden startar! /en som hållit andan i 31 år nu...

  SvaraRadera
 12. Lotta på Byagård10 april 2013 10:35

  Jag tog sticklingar på min jättestora buxbom för tio år sen, men nu är de alla härliga små buskar. Det är värt besväret att vänta på.Dessutom är det ju gratis!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!