lördag 13 juli 2013

Vår äldsta rabatt

Vi började jobba på allvar med vår vildvuxna gamla trädgård sommaren 2009. Innan dess hade vi mest ägnat tid åt att göra huset beboeligt, och vi helgpendlade fortfarande mellan "Storstad" och "Glesbygd" och hade begränsat med tid att lägga ner. 

När det väl var dags att ta tag i trädgården började vi på det ställe som kändes mest naturligt; på södersidan av huset, där vi har vår huvudsakliga utesittplats. Mellan oss och grannen i söder växte syrener, doftschersmin och andra buskar i en enda salig röra. Många av dem var helt muterade, och mitt i allt stod två stackars gamla plommonträd, som fullkomligt höll på att kvävas av den övriga vegetationen. Efter att maken hade gått loss rejält med röjsågen, så kunde jag börja gräva ur och fundera på plantering. Jag, som inte kunde ett dugg om växter och trädgård, och knappt kunde se skillnad på en tulpan och en pelargon!


Jag botaniserade i timmar på olika plantskolor; läste på lapparna på alla växter och valde därefter ut sådant som jag gillade. Maken, som är uppväxt med trädgård och som hade en egen liten täppa utanför sin lägenhet när vi träffades, kom också med en del växtförslag. Det blev jättedaggkåpa, hostor och fräken till en början, men vartefter har det hamnat andra växter här också. Nu, några år senare när allt har växt ihop, så har det blivit riktigt bra!


Badkrukan Siw har fått flytta hit tillsammans med sin zinkbalja, och i ett av plommonträden hänger ett fint vindspel som jag fick i födelsedagspresent av mina fina väninnor A och A förra året. Tänk att de valde en grön kula, hihi! 


Till höger om plommonträden klippte vi också fram en stor ask (till höger i bild), som visade sig vara superfin. Härligt med gamla träd i en trädgård! 


Vid foten av asken sitter ytterligare en rugguggla och kikar fram. Det börjar bli många ugglor på Solhäll!


Lupinerna blir fler och fler för varje år. Tillsammans med några stenar och ett mini-fågelbad bildas ett fint litet blickfång.


Som ni ser är det ingen speciellt blommig rabatt, men just det gör den här kanten av trädgården väldigt vilsam och naturlig. Jag gillar hur de olika bladformerna och nyanserna av grönt liksom bara bildar en skön harmoni. Inte så illa, med tanke på hur oplanerat den här rabatten har kommit till!

7 kommentarer:

 1. Det här var verkligen en av de delar av din trädgård som jag gillade mest. Gör inget att det inte blommar.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det ser jättefint ut. Jag tror det är ganska vanligt att trädgårdsintresset börjar sådär. Väldigt fin badkruka förresten!''Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 3. Det kan vara så fint så utan att det blommar jättemycket. Lugn precis som du själv skriver.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Ser jätte fint ut med alla olika gröna blad och de olika formerna. Gillar din trädgårdskonst! Konstaterar att hos mig bor inga ugglor...måste ändras på ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Så fint.
  Ha en fin söndag.'
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Gillar att det finns saker i din trädgård att vila ögonen på.
  Som en sån sak som Siw!
  Det brukar kännas som att man går på upptäcktsfärd i såna trädgårdar=))

  SvaraRadera
 7. Man kan verkligen inte tro att du varit helt novis när det gäller växter och trädgård! De bilder du visar vittnar om en stor medvetenhet och känsla för både färger och former och att kunna kombinera rätt växter i rätt läge!

  Ja, alla rabatter behöver verkligen inte vara blommande.
  Min hosta flyttade jag till ett skuggigare lägen och nu har den vuxit till sej och snart blommar den!

  Härliga bilder du visar, med både dekorationer och skön grönska!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!