fredag 12 juli 2013

Vem var du, Constance?

Tänk att få en ros uppkallad efter sig! Vem var hon egentligen, den där Constance Spry? Det har jag grunnat på i några dagar nu, så det är nog dags för en googling

På brittiska Wikipedia läser jag att hon föddes i England 1886 och att hon gjorde många olika saker i sitt liv. När hon sedan blev florist orsakade hon en sensation med sina utsökta arrangemang i ett skyltfönster hos en apotekare. Tydligen gillade hon att rota runt på vindar och i källare, på jakt efter roliga och annorlunda saker att arrangera sina blommor i (låter som en dam helt i min smak!), och när hon öppnade sin egen blomsteraffär var efterfrågan så stor att hon fick anställa SJUTTIO personer för att hinna med alla förfrågningar! Senare skrev hon bästsäljande trädgårds- och kokböcker, och arrangerade blomsterdekorationer för mer än ett kungligt bröllop och till Elizabeth II:s kröning i Westminster Abbey. 


Constance bidrog  i allra högsta grad till att göra rosen populär i England i modern tid, och när den kände rosodlaren David Austen presenterade sin första egna ros 1961, så döpte han den passande nog efter henne. Sorgligt nog fick Constance aldrig uppleva det, för året innan halkade hon i trappan på godset Winkfield Place och trillade så illa att hon dog. Hennes sista ord lär ha varit: "Någon annan kan göra det här arrangemanget."

Det var väl en historia som heter duga! 

5 kommentarer:

 1. Intressant!
  Kul att veta historien bakom blomsternamn.............tack för berättelsen.

  Ha en fin helg ,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 2. Jessica, grannen12 juli 2013 kl. 18:10

  Åååå älskar historien och nu måste jag ännu mer ha henne i min trädgård! :)

  SvaraRadera
 3. En häftig kvinna!
  Kul att läsa historian bakom namnet.

  Hoppas att du får en varm helg/Kram Hannis

  SvaraRadera
 4. Alltid intressant att få veta historien bakom. Vilken driftig och spännande kvinna! Liza

  SvaraRadera
 5. Verkligen en fin ros..efter en fin dam.Du har så himla fin trädgård, blev så bra med plattor osv../christine

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!