tisdag 10 september 2013

Vem orkar vänta i 100 år?

Hur nöjda vi än är med vårt nylagda furuplankgolv i hallen, så kommer man inte undan att det ser skrikande nytt ut. I stora delar av det övriga huset har vi såpskurade grova plankgolv från 1800-talet, som har fått den där alldeles perfekta patinan. Så kommer väl det nya golvet också att se ut med tiden, men vem orkar vänta i 100 år? 

Vi har funderat mycket på vad vi ska göra med golvet för att få det att passa in i resten av huset. Måla det? Lasera det? Olja det? Såpskura det? Lösningen för vår del blir att lasera golvet med ett tunt lager transparent dekorvax, och sedan försegla det hela med hårdvaxolja. Det är ju ändå ett hallgolv, så det måste kunna tåla en del smuts och blöta. Och det där med tjusiga vitoljade golv är i ärlighetens namn inte riktigt vår grej.


När man har laserat golvet ska det torka, och när man sedan oljat golvet efter det ska det torka igen. Man får alltså inte gå på golvet på ett par dagar. Då uppstår ett delikat litet problem: Hur kommer man till husets enda toalett? Det enklaste blir väl att lämna en bräda eller två kvar tills allt är klart. Annars får det minsann bli ett nattkärl vid sängen. Eller så kanske jag äntligen får användning för min P-mate, som mannen köpte hem halvt på skoj (?) för ett tag sen. Och i yttersta nödfall (bokstavligt talat) så har vi ju faktiskt grannarnas extranyckel, hehe! 

6 kommentarer:

 1. Hahaha! Ni kanske skulle ha en nyckel till källardörren också, så kan ni gå och kissa ostört ;) säg till så fixar vi :) kommer bli sååå bra oavsett alternativ!

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli toppen! Vi har ju behandlat vårt golv i "finrummet" med Osmo och är jättenöjda så snart ska golvet i vardagsrummet få samma behandling! / Marie L

  SvaraRadera
 3. Då gäller det att ni noga planerar in era behov:) Ska bli spännande att se hur golvet blir sedan!
  Åsa

  SvaraRadera
 4. Onekligen ett delikat problem. Minns när vi målade om golvet i vardagsrummet och inte kunde komma in i köket pga det. Alltså fick vi klättra ut och in genom köksfönstret till barnens förtjusning :D Liza

  SvaraRadera
 5. Det blir säkert jättefint, men det är alltid vanskligt när man ska måla golv - detta med torktiden! Det gäller att planera rätt liksom! :)
  Så spännande!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!