onsdag 20 augusti 2014

Tomater

Redan förra sommaren kom vi på att spaljén som gömmer komposthögen lämpar sig synnerligen väl för tomater. Där får de sol nästan hela dagen, men står samtidigt lite skyddade för väder och vind bakom en rad med tre dubbla pallkragar. Jag har bara grävt en smal ränna längs spaljén, som jag har fyllt på med vanlig köpt planteringsjord och kogödsel, och plantorna köptes färdiga, 6 olika sorter, i början av sommaren. Många tomater bli're!


Jag har varit osedvanligt duktig på att tjuva plantorna och nässelvattna dem i år, och den stora mängden sommarsol och värme har naturligtvis gjort sitt. Coctailsorterna mognar snabbast. Bäst är det att käka dem solmogna, direkt på plats. 


De större sorterna tar längre tid på sig. Ett gäng är ljusgröna...


... och ytterligare ett gäng är fortfarande väldigt mörkgröna. 


Vi behöver nog allt få rejält med soltimmar nu i augusti också, om alla ska hinna mogna. Annars får det väl bli stekta gröna tomater till middag i höst.

7 kommentarer:

 1. Vilka fina tomater! Det är underbart att äta tomater direkt på plats! Vi lyckas sällan med tomater men i år har i alla fall inte våra plantor dött och det finns en och annan tomat på dem.

  SvaraRadera
 2. Men oj oj oj, vilka tomatplantor!
  Jag får allt prova nässelvatten till ett annat år!

  Ha det gott!
  Annica

  SvaraRadera
 3. Syltade gröna tomater är underbart gott ... googla recept skall gärna vara lite muskotblomma och nejlikor så blir det jättegott.
  Skiva dem panera i mjöl/salt och stek mm gott det också..
  evalott

  SvaraRadera
 4. Tomater är bara sååå gott! ❤️💚

  SvaraRadera
 5. mm, så gott med egna tomater! Önskar jag också kunde odla det, hm kanske skall göra ett försök till nästa år, sallad gick ju bra i år ;)

  Vilka härliga loppisfynd du har gjort! en tia för det fatet, va billigt!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 6. Så många tomater! Och vad fint det blev mot spaljen! Det luktar ju så gott med egenodlade tomater...man behöver bara röra lite vid dem så sprids den underbara doften!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Om du vill påskynda mognaden så går det genom att linda in tomaten i tidningspapper. Tro det eller ej!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!