torsdag 19 februari 2015

Magnolia-längtan

För en sisådär 5-6 år sedan fick jag en liten Magnolia Soulangeana i födelsedagspresent av min man. Sneglandes mot ett riktigt praktexemplar i en av grannträdgårdarna på baksidan, så drömde vi om hur storslagen och ljuvlig den skulle växa och bli även i vår trädgård. Men magnolior är som bekant lite kinkiga. Den lilla rackaren har förvisso tjocknat ganska bra i stammen, men är fortfarande inte mycket mer än en tvärhand hög.


Blommor har den inte heller bjudit på än, och så sent som häromveckan sa jag till maken att jag nog baske mig skulle gräva upp den och flytta den någon annanstans. Men nu vet jag att även små mangolior har öron, för ställd inför hot om flytt så började det minsann hända grejer! Stora, ludna knoppar finns nu att beskåda på de nakna grenarna. Snälla rara, säg att det är blomsterknoppar!


Hur gör jag nu? Svepa in i fiberduk? Ge extra gödning frampå vårkanten? Jag är beredd att fjäska nästan precis hur mycket som helst för den lilla busken, bara jag får magnoliablommor!

6 kommentarer:

 1. Jag är långt, långt ifrån kunnig på magnolia men nog tycker jag att det ser ut som blomknoppar alltid. Jag håller tummarna. Själv flyttade jag min japanska magnolia i höstas. Den ser död ut nu men jag hoppas på blad i alla fall.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Inte heller någon expert på magnolia men älskar dem och har två egna i alla fall. Och nog skulle jag vilja hålla med om att det är blomknoppar. Jag hade tur och lyckades köpa en sort som tydligen blommar som ung, så jag fick njuta av blomning redan förra året och planterade den för två år sedan:)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 3. Åh vad härligt med knoppar!! Magnolian är så otroligt fin så jag förstår att du vill att den ska blomma! Och ja, den är lite kinkig, vissa sorter tar lite längre tid på sig innan dom vill blomma. Den vill helst inte bli flyttad, ge den fosfor för det gynnar knoppbildning och blomning. Vill du gödsla den så använd rhododendrongödsel eller ev benmjöl.
  Kram Marie L

  SvaraRadera
 4. Ser inte hur den står men vindskydd är en bra idé. Skyddande träd och buskar runtikring, kanske tom pilestaket på vintern. Och ta bort gräs som konkurrerar om näringen.

  SvaraRadera
 5. Åh vad spännande att få följa utvecklingen :-) Håller tummarna! Vore så kul att se om det blev blommor!

  SvaraRadera
 6. Å jag vill också ha en magnolia. Håller tummarna att de är knoppar, ser så ut tycker jag. Men är ingen magnoliaexpert.
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!