söndag 26 april 2015

Sista söndagen i april

Vädret har väl egentligen varit lite sisådär idag, men jag har iallafall tillbringat fem timmar ute i trädgården. Där klippte jag ner och röjde upp i rabatten runt snäckdammen, som nu ser så där riktigt tom ut som den gör innan perennerna tar ny fart. Jag vet att det egentligen är bättre att låta gamla löv och vissna perenner ligga kvar som gödning, men jag tycker det ser så himla skräpigt ut, så jag rensar upp det mesta. Det får väl bli några hinkar kogödsel framöver istället, eller kanske en näve Algomin eller två.


Nu när forsythian blommar som mest känns det nästan som att vara i en grotta med gult tak när man sitter inne i den lilla grusbersån. I bakgrunden växer redan ett hav av kirskål. Hopplöst kan man tycka, men man kan ju alltid betrakta kirskålen som en frodig och fin marktäckare, så mår man genast lite bättre. Pilspaljén från Rusta börjar bli lite ranglig, men får hänga med en säsong till. Fast jag såg att de säljer samma variant i år, och 79 kronor för en ny känns ju inte så där himla blodigt.


Jag passade på att fläta in murgrönerankorna i spaljén bakom bänken. Till vänster i bild skymtar paradisbusken, som jag klippte ner rejält härom sommaren. Jag har stammat upp den en bit, och nu börjar den växa till sig och bli riktigt tät och fin. Och ser ni så långt löjtnantshjärtat har kommit!


Den bautastora buxbomen till höger gör också sitt till för att skapa bersåkänsla. (Fast ibland luktar den inte så värst gott...) Blågröna plastkanter som skymtar fram lite här och där är väl inte så tjusigt, men de försvinner snart i den allmänna grönskan, och de gör faktiskt ett ganska bra jobb med att mota bort den hotande kirskålen.


När jag låg där på alla fyra i rabatten och rensade som bäst, så hittade jag en död mus som flöt omkring i dammen. Hmmm... Ett mer pittoreskt inslag är alla Angelique-tulpaner, som börjar skjuta i höjden. Det är nog min absoluta favorittulpan tror jag, och jag ser verkligen fram emot när knopparna slår ut.


Nu är jag så där härligt syrechockad igen. Då är det gott att komma in och ta en kopp kaffe och lägga upp fötterna en stund. Och invänta söndagsbadet!

P.S. Idag var också dagen då julbelysningen äntligen åkte ner från snöbollsbusken. Bättre sent än aldrig... D.S

7 kommentarer:

 1. Fina bilder! Vi hade jätte mycket kirskål när vi flyttade hit för fyra år sedan. Jag klipper ner dom så långt ner det går med gräsklipparen och de har minskat avsevärt. Andra drar jag upp när jag ser.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder och det ser sååå välordnat och fint ut! Annat är det hos mej! Usch, jag får dåligt samvete när jag kommer till torpet och inte är pigg nog att ta itu med allt!
  Det är nog skillnad när man bor i sin trädgård jämt och kan gå ut och fixa lite då och då!
  Härligt med lite uteliv är det och du lär säkert sova gott sen, efter söndagsbadet!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Så vackert runt snäckdammen!

  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Alltid så mysigt hos dig!
  Jag väntar också med spänning på bl.a Angelique som står i knopp här hos mig nu.
  Ha en fin vecka!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Vad härligt med en riktig trädgårdsdag! Jag har också trädgårderat, men i regn är det liksom inte riktigt samma grej... Pilspaljén var fantastisk fin, får se om jag kommer att råka passera Rusta framöver...
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 7. Mysig hörna!
  Och nej, buxbom luktar inte gott alltid, kattkiss var det nån som sa, men man får nypa sig i nästan, för med en stå stor och fin buske står man väl gärna ut med lite av varje.
  Agneta kram

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!