tisdag 19 april 2016

Det ploppar upp

För varje dag jag går ett varv runt huset efter jobbet, så hittar jag nya saker som har ploppat upp i rabatterna. Pärlhyacintlökar som stod i en kruka på köksbordet förra året blommar nu bland stenarna vid det murkna gamla äppelträdet på baksidan. Re-cycling när den är som bäst!


Nunneört tenderar att dyka upp varhelst den har lust här hemma. Jag brukar gräva upp tuvorna direkt ur gräsmattan och flytta dem till någon rabatt, och i år kommer de upp där jag grävde ner dem. Ser ni de feta pionknopparna i bakgrunden, förresten? De har verkligen kommit en bra bit på väg i rabatten på framsidan av huset, där det är lä och varmt och gott.


Ljuva kungsängsliljor står och nickar vid foten av päronträdet, i ett hav av ormöga. En särdeles lyckad kombination, som är ny för året tack vare att ormögat har spritt sig så mycket. 


På södersidan av huset blommar två ensamma kejsarkronor för fullt. (Dock bara en av dem som kom med på bild.) Om denna växt råder det delade meningar i trädgårds-Sverige. Även om orange inte riktigt kan anses vara min favoritfärg i trädgården (krasse och zinnia undantaget), så tycker jag den här liljan är riktigt kul! Kanske inget jag hade valt att plantera själv, men jag gillar att den kikar upp som en liten hälsning från den trädgård som säkert fanns här en gång i tiden.


Jag har gjort en rejäl uppröjning längs staketkanten ut mot trottoaren, men i övrigt ligger jag fortfarande lite efter när det gäller trädgårdsarbetet. Min brännskada på högerhanden håller dock på att läka riktigt fint, så snart jobbar jag ikapp er allihopa! 

6 kommentarer:

 1. det är så fantastiskt otroligt hur det kan skilja sig så mycket i vårt land. I min trädgård står det stilla och är kallt.

  Vackra bilder från dig i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Så kul och spännande med små vårtecken hos dig! Här ligger vi nog efter rätt mycket. Har varit regn/snö och kyligt några dagar nu. Det dröjer nog ett tag till innan våra pioner kommit upp så mycket. Hoppas din hand blir bättre snart och jag tvivlar inte att du kommer ikapp, du verkar ju vara så flitig i trädgården.
  Nettan

  SvaraRadera
 3. Åh, men kejsarliljan är ju helt underbar, och särskilt den orangea! Jag har flera på gång här också, men ingen som är utslagna som dina. Grannarnas gamla exemplar på andra sidan staketet bara tio meter bort är dock fullt utslagna, märkligt...
  Vad roligt att du kan se att uppdrivna lökar som du grävde ner förra året nu visar sig igen. Denna säsong har jag sparat massor av inomhuslökar som jag hoppas på tills nästa år!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 4. Våren har kommit mycket längre hos dig ser jag. Fint då kan jag först njuta av dina bilder och sedan av den riktiga blomningen här:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Så mycket fint som kommer nu och visst är kejsarkronan kul även om man inte gillar orange annars!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Visst är det bra med återvinning, även när det gäller krukväxter som pärlhyacinter etc. Och feta pionknoppar kan aldrig vara fel!

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!