onsdag 29 juni 2016

Nygrävt

Sommarens första trädgårdsprojekt började med den där loppade kopparbaljan, fortsatte med en solcellsdriven fontänpump, en stenkant mot gräset, borttagning av en massa självsådda lönnar och kastanjeträd och uppstagning av två kastanjeträd som ska få vara kvar. Nu på semestern har jag fortsatt att gräva ut bakåt, för att mota bort kirskål och annat elände som kommer krypandes upp från moraset. (Rotsystem från helvetet, kan jag säga...) Jag har även planterat in nya buskar och några perenner, så nu börjar det minsann likna något!


Det blir en jewel garden (juvelrabatt), med tanke på färgerna. Mörkrött, lila, mörkblått och starkt rosa i en salig blandning. (Kan Monty Don på BBC så kan jag!) Röd astilbe och några lila nävor planterade jag här redan förra sommaren; stormhatt och fackelblomster planterade jag in igår. Astilben längst till höger är egentligen rosa, men den är överblommad nu. Längst fram står två ynkliga prakttryn kvar, som har försökt överleva i allt det igenvuxna flera somrar i rad. Vi får väl se om det blir något av dem, eller om de ryker framöver. Jag har även planterat in en vitbrokig kornell, två häckoxbärbuskar och två dvärgsyrener, eftersom jag vill ha det lite mer "buskigt" och lite mindre "rabattigt" här.


"Ribbstolen" i bakgrunden är en grind från en gammal skrinda eller liknande, som maken hittade på loppis redan förra sommaren. Jag har stagat upp den med hjälp av en lönnstam och ett smalt gammalt rör från skroten och planterat murgröna framför som får klättra upp. Allra längst bak har jag lagt en kant av gamla betongblock, som vi har fått "ärva" av våra kompisar i Åkarp. (Återvinning av begagnat material har ju liksom blivit ett signum när jag gör trädgård.) Om kanten kommer att hindra vildmarken från att växa in vet jag inte, men det kan ju vara värt ett försök. Det blev iallafall en tydlig gräns mellan det som är tuktat och det som är otuktat. 


Som ni ser har jag lagt markduk med täckbark ovanpå i hela rabatten, men det är jag inte riktigt klar med. Nu saknas bara några rejäla stenbumlingar på de tomma fläckarna lite här och där, och sen får det vara klart. Trädgården växer minsann med några kvadratmeter för varje år som går! Men det finns många kvadratmeter vildmark kvar...

3 kommentarer:

 1. tycker att du gör ett bra jobb, nä ett jättebra jobb med att göra dina rabatter jättefina. KRAM

  SvaraRadera
 2. Älskar montys jewel garden. Även om jag satt ett antal avsnitt och undrade vad en jude-trädgård var.. tyckte att det lät lite konstigt =) Tycker att grekvädd passar fint i en juvelrabatt, men det kanske är lite för fuktigt för den där? hoppas otäckingarna håller sig på andra sidan! Fint blir det i vilket fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Letade faktiskt efter just grekvädd när jag var på plantskolan senast, men det fanns ingen där. Får kolla på något annat ställe!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!