torsdag 30 juni 2016

Stenläggning

En sluttande tomt, i kombination med mjukt och ojämnt underlag, gör att trädgårdsmöbler lever ett farligt liv på Solhäll. Det blir ett brytmoment på möblerna som gör att ihopskruvade nytillverkade möbler helt enkelt inte pallar mer än en säsong eller två innan de brakar ihop fullständigt. I sommar har vi helt sonika gett upp och bara plockat ihop de resterande delar som fanns att hitta i ladan. 


Att göra någon form av arbetat underlag har stått på agendan i flera år nu, och nu har det äntligen blivit dags. Drömmen har alltid varit att lägga en uteplats av gatsten, vilket förvisso inte är det billigaste alternativet, men det som känns mest passande för huset och den typ av gammaldags trädgård vi (jag) vill skapa. Igår hade vi besök av en stensättare från byn, som är väl omtalad i hela bygden för sitt fina arbete med just gatsten. "Inga problem!" sa han. 

Bild lånad från nätet

Vi fick i uppdrag att mäta upp och göra en liten skiss över hur vi tänker det, så det gjorde vi idag. Eftersom siffror på ett papper är totalt intetsägande för mig, så drog vi ut vattenslangen och grejade ihop en liten "modell". Det blir liksom lättare att se det framför sig då.


Vi kom fram till att det blir snyggast att göra någon slags ellipsform, som blir ungefär 18-20 kvm stor. Hellre för stort än för litet, tror jag. Man kan ju alltid ställa krukor på dö'ytorna, hihi! Dessutom tänker vi oss nog någon form av växtlighet längs delar av kanten, vilket kommer ta bort ytterligare delar av gräsmattan. (Som är precis lika torr i verkligheten som på bilden.)


Framemot sensommaren/höstkanten har vi förhoppningsvis en ny uteplats, hurra! Då kan vi lägga slantar på lite mer beständiga utemöbler, utan att vara oroliga för att de ändå kommer att braka ihop innan säsongen är slut. Ett nytt parasoll behöver vi också skaffa, för det gamla har gett upp efter 7 års trogen tjänst. Kanske hinner vi fundera ut vilka växter vi vill ha också, i lagom tid för den stora höstrean på plantskolan. Oj, vilket angenämnt problem!

8 kommentarer:

 1. Får du en stenläggare till hjälp blir det ju en helt fantastisk sittplats! Här "kör vi utan" och möblerna har väldigt kort livslängd.
  Beundrar din rabatt i förra inlägget! Frodighet och lummighet gillas!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Vattenslangar kan man ha till en hel del, bla annat så här! Kommer bli jättebra, och så snyggt med gatsten! Vi har ju en stenlagd uteplats, även den lite ovalformad, samt rabatt i anslutning till, och den är jag jättenöjd med! Så skönt att slippa flytta på möbler så fort gräsmattan skall klippas tex...
  Fin rabatt i förra inlägget! Tummen upp!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Det kommer att bli fint :)

  SvaraRadera
 4. Gatsten är supersnyggt men som sagt inte så billig!
  Vilken skyddad och lummig omgivning ni redan har runt eran uteplats!
  Ser gärna fortsättningen sen! :)

  SvaraRadera
 5. Oj, vilket angenämnt problem! det håller jag verkligen med om, det kommer ju bli hur snyggt som helst !

  KRAM

  SvaraRadera
 6. Det blir nog jättebra med stenläggning! det vill jag själv ha någonstans och det ska vara lite gammal stil. Finns en sån här på området som är rund men precis som du skrev så tycker jag också att det nog är bättre med lite för stor stenläggning än för liten och jag skulle också plantera något runt, tänk så mysigt att sitta där och fika. Ser fram emot att se hur det blir!
  Ha en fin dag! Kram/Nettan

  SvaraRadera
 7. Vi har en stensatt cirkel med ett nergrävt rör i mitten för parasoll så att en slipper en ful och klumpig parasollfot därute. Tips!

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!