lördag 3 september 2016

Jobba med det man har

I vår trädgård är det mycket som har kommit dit på eget bevåg. Självsådda hasselbuskar, lönnar, mirabellträd och kastanjer ploppar upp lite varstans. Ogräs kan man tycka, och en hel del ryker faktiskt. Men ibland tycker jag gott att man kan jobba med det man har. Även en hassel bidrar ju med lummighet och höjd i trädgården, fast man får se till att hålla den i schack ganska rejält. Idag har jag sålunda klippt hasselgrenar så det står härliga till, på flera ställen.


Till min hjälp hade jag en superbra sekatör på lååååångt skaft, som jag har fått av min far. Ni vet, en sådan där periskopliknande sak med snöre man drar i. Funkar jättebra! Bakom växthuset har jag stammat upp en hassel till ett litet träd. Toppskotten sticker iväg i högan sky om man inte håller efter dem, så dem har jag också klippt idag. Kronan ser nästan lite fjuttig ut nu, men den kommer snart igen.


I rosenspireabuskaget på baksidan stod tidigare två almar, som vi fick ta ner nästan direkt när vi flyttade in. (Almsjukan, ni vet.) Det blev väldigt tomt och öppet efter dem, och därför har vi behållit en del av de självsådda träd som kommit upp under åren. På två ställen bildar flera lönnstammar en enda krona, som jag klipper hårt varje år. De får hänga med så länge det ser bra ut. Mellan dem kommer en liten ask, som vi hoppas ska bli ett fint träd framöver. Då ryker nog lönnarna.


Ja, där ser ni förresten att prydnadspumporna har åkt fram. De har fått sällskap av ett betongäpple, några riktiga äpplen (fallfrukt) och några krukor med höstfägring. Se så tjusigt det matchar den blommande rosenspirean i bakgrunden, hihi! Korgen stod utomhus hela förra hösten och sjunger på sista versen, men får hänga med ett tag till. 


Idag har det varit marknad i byn, men det var just inget att ha. Jag körde över till campingen i grannbyn på bordsloppis en sväng, men det var just inte heller någonting att ha. Sen körde jag hem och stannade innanför grindstolparna hela dagen. Det var desto bättre, hihi!

2 kommentarer:

  1. Härligt med så mycket fint som självsår sig. På min tomt är det mest björk, rönn och gran som sår sig i lillskogen. Hassel är ju en dröm att ha, men de växer inte så bra här men jag måste nog ta och plantera några i allafall. Tänk en hasselgång! Det skulle jag vilja ha :-)

    SvaraRadera
  2. Uppstammad hassel gillar jag! Vilken bra idé! Ja här finns mycket "ogräs" till träd också, för att inte tala om alla supertaggiga slånbärsbuskar, puh...men det är bara att klippa och tukta på! Vad vore livet utan en bra sekatör?!
    Ha en fin söndag...
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!