måndag 31 oktober 2016

All Hallows' Eve

Halloween (eller All Hallows' Eve, som det egentligen heter) råder det delade meningar om i Sverige. Är det verkligen något vi ska fira? En del tycker att Halloweenfirandet inkräktar på vår mer stillsamma svenska allhelgonahelg, men så behöver det inte alls vara. Det är nämligen två helt olika saker. Om man ska uppmärksamma Halloween är det iallafall den 31 oktober som är rätt datum, och det råkar ju vara idag.

Själv har jag ingen direkt relation till den här traditionen, mer än att jag upplevde den "på riktigt" i USA en gång i början av 90-talet. Sedan dess tycker jag det är lite stämningsfullt att karva en pumpalykta varje år, eller en jack o' lantern som det heter på engelska. Årets gubbe karvade jag igår, och han står ute på trappan nu och skrämmer bort alla onda andar som eventuellt har vägarna förbi i natt.


Det är kanske så att många är lite allergiska mot Halloween just därför att det känns så amerikanskt, men traditionen har faktiskt egentligen sina rötter hos kelterna på Irland och i Skottland. Där berättar historien att Jack var en ond smed som inte fick komma in i himlen, men som lurade djävulen och inte blev insläppt i helvetet heller. Han blev dömd till att evigt irra runt på jorden, och för att lysa upp vägen hällde han glödande kol i en uräten rova. 

Rova eller pumpa kan ju vara en smaksak. Men en bra historia är ju alltid en bra historia, eller hur? Och lite roligt tror jag att vi alla behöver i höstmörkret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!