söndag 30 oktober 2016

Självförsörjande på krasse

Det har varit en solig och fin söndag i "Glesbygd". Jag var ute i köksträdgården en stund på eftermiddagen och plockade krassefrön på marken under årets vissnande rankor. Att samla fröer från mina blommor är jag annars inte så bra på, men just krasse är så himla enkelt att hålla sig självförsörjande på. Jag har redan plockat och torkat en omgång i växthuset sedan tidigare i höst, och nu blev det ett helt fat till. Dessa tar jag in och torkar ovanpå elpannan nere i källaren.


Krasse vill jag inte vara utan, för allt smör i Småland. Det passar så himla bra nere i köksträdgården och är dessutom världens bästa marktäckare. Jag brukar bara vända jorden lite grann här i sluttningen mellan oss och grannarna i norr, pilla ner mina frön...


... och en bit senare in på säsongen är det plötligt alldeles lummigt. Här har kirskålen inte en chans! (Fast det tar den igen på andra ställen, haha!) Av någon anledning tog jag inga bilder när det blommade här i år, så vi får hålla till godo med en bild från förra året. (Då hade jag inte den lilla bänken.)


Det brukar bli frön så det räcker och blir över. I år pillade jag ner de som blev kvar i alla möjliga tunnor och baljor, som jag sedan placerade ut lite överallt i trädgården. Tunnan vid ladan stod nog lite väl soligt, för den blev inte så grön och frodig, men krasserankorna klättrade på bra ändå.


Nu ska jag nog ge mig på att karva en liten jack o' lantern av pumpan ute på verandatrappen. Vi firar egentligen inte Halloween, men just det där med pumpan tycker jag ändå är lite roligt. I år sammanfaller ju inte Halloween med allhelgonahelgen heller, så det ena behöver ju inte inkräkta på det andra. Jag ska nog bara gå ner i tvättstugan och hämta en klädnypa först, för pumpaköttet brukar alltid lukta apa... 

8 kommentarer:

 1. Så vackra fröerna är, ser nästan ut som miniatyrpumpor! :-) Intressant med pumpadoften, det har jag aldrig tänkt på! Måste sniffa extra nästa gång jag karvar...!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul liknelse med miniatyrpumporna! Det har jag aldrig tänkt på, men det stämmer ju faktiskt.
   Sniffa på pumpans "kött" rekommenderar jag inte...

   Radera
 2. Krassen är ju så tacksam och den fyller verkligen! Plockar också krassefrön och ringblommefrön och de får torka på tidningar på matsalsbordet.
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga ringblommor i år.
   Det måste åtgärdas nästa år! :-)

   Radera
 3. Får ett sånt enormt pysselsug när jag läser dina inlägg. Och här sitter jag på jobbet och får inte utlopp för det hela :)
  Nu får jag jobba extra snabbt så jag kommer hem snart :)

  SvaraRadera
 4. Så fint du hade det i krasse slänten! Jag brukar försöka samla frön på hösten. Kul höstpyssla tycker jag.
  Ha det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev är jag lite dålig på det där med frön. Om jag samlar några, så brukar jag aldrig komma ihåg var jag lägger dem... Men krassefrön är stora och bra, så det går fint! :-)

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!