måndag 10 oktober 2016

Orkidéer och jag

Orkidéer och jag brukar inte ha någon speciellt långvarig relation. När de är överblommade åker de ut, helt enkelt. Jag har absolut inget tålamod att vänta på att de ska behaga blomma om och inga gardinlängder att gömma dem bakom. Den orkidén jag har nu har nog fattat att den lever på lånad tid, för den har blommat non stop sedan nyårshelgen, haha!


Detta får alltså bli mitt tips kring hur man sköter orkidéer på bästa sätt: Hota med att slänga ut dem, för då blommar de oavbrutet!

10 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Jag har bara haft fådda orkidéer och de har dött ganska snabbt men i våras köpte jag en och nu har den börjat blomma igen, otroligt. Ibland händer det bara. Gläds åt din levnadsglada orkidé!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får nog tänka att de är snittblommor, hihi! Fast det är ju trevligt med ett undantag som bekräftar regeln. :-)

   Radera
 2. Jag behöver faktiskt inte hota mina, de blommar ändå. Fick en vit orkidé av en elev när hon slutade trean hos mig och den har blommat sedan dess med endast ett kort uppehåll (hon går i sexan nu!!). Jag tycker faktiskt att orkidéer är okej även när de inte blommar, förutsatt att de har vettiga blad. Har heller inga gardiner att gömma dem bakom.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. MInns att du har berättat om den där orkidén tidigare. Helt fantastiskt! Hoppas att min är av just den sorten. :-)

   Radera
 3. Hejsan. Vill du høra hur jag har gjort med mina (få) orkideer. Jo, jag hængde ut dom , upp och ner i en gren i mitt kørsbærstræd. Dær har dom hængt hela sommaren, blåst ner emellan, men så upp igen. I torra perioder har jag tagit ner dom och låtit dom stå och suga i sig regnvatten men før det mesta har dom skøtt sig själva . En har blommat hela sommaren och ær nu på væg med nya knoppar och alla ser friska och fina ut och skjuter med grøn røtter. Har just tagit in dom, satt dom i en stor glasburk med stenar i botten och en smula regnvatten så att blot en del av røtterna snuddar vid vattnet. Nu blir det spænnande att se hur dom tar innelivet med " huvudet" upp igen. I naturen hænger dom ju upp och ner. Hælsningar från Kerstin Sofia i Danmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fullkomligt lysande, Kerstin Sofia! Det där MÅSTE jag också prova! Dte gäller bara att hålla liv i den över vintern först, så ska jag hänga upp den i ett träd till våren. Tusen tack för tipset! :-)

   Radera
 4. Enklaste sättet att få orkideerna att blomma länge och blomma om är att sätta dem i hydrokultur, dvs. ett lager Lecakulor i botten av en glaskruka (rötterna behöver ljus) c:a 4 cm. Sedan ner med plantan o fyll på med Leca så den sitter stadigt. Fyll i vatten så högt som bottenlagret Leca. Vattnets avdunstning är bra för plantan. Man vattnar när det börjar bli torrt i krukan. På detta sätt kan man också göda plantan enkelt. Är det inte väldigt varmt räcker det med vattning var 10 - 14e dag!
  Hälsn. Lars A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för suverän rådgivning, Lars!
   Det där får jag prova. :-)

   Radera
  2. Min nuvarande äldsta orkide köpte jag 1:a veckan i november 2005 och där är det nya stänglar på gång. Jag har två andra från 2/1 2006 som är hur pigga som helst, den ena har nyss slutat blomma men har redan nya knoppar. Det är rätt vanligt att blomningen håller i sig 6-8 månader, jag hade en som blommade i tre år så när som på fjorton dagar. Så ditt förhållande med orkideerna borde kunna bli klart längre än vad det varit!
   Lars A.

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!