fredag 7 oktober 2016

"Stilig avocado söker..."

I våras pillade maken ner en avocadokärna i en kruka med jord, trädde en plastpåse över krukan och ställde den i ett soligt fönster här inne i huset. Plötsligt en dag började det spira ur kärnan, och vips så hade vi en fin liten planta. Senare planterade maken om den i en större kruka och toppade den när den hade blivit 20-25 cm hög. Den grenade sig jättefint! 


Över sommaren har krukan stått ute i växthuset, och med en självvattnare i glas har den klarat tillvaron där riktigt bra. Emellanåt har den fått en skvätt näring, i samband med att jag har vattnat tomater och gurka. Idag bar jag in den och ställde den ute på glasverandan. Jag har läst på nätet att den övervintrar bäst om den får stå svalt, och med tillskottsljus, men att den även klarar rumstemperatur. Kanske får vi flytta in den i huset när det blir för kallt på verandan.


Peppad av det framgångsrika resultatet testade maken att plantera fler avocadokärnor under sommaren, men av dem "bidde" det ingenting. Desto större anledning att försöka hålla liv i den här. Har vi tur blir plantan ett helt litet träd, men om det ska bli frukt behöver den visst en kompis. Kanske läge att sätta in en kontaktannons, hihi! "Stilig avocado söker..."

2 kommentarer:

  1. Vet inte vad det är med avocadon nu för tiden, har försökt med flera kärnor och det blir inget. När barnen var små satte de varenda kärna och vi hade hur många plantor som helst. Hoppas er planta överlever vintern! Nu ska jag i alla fall sätta ekollon, kul om de lyckas.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  2. En liten ekplanta vore ju också trevligt förstås. Lycka till med planteringen! :-)

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!