tisdag 1 november 2016

Växthuset vägrar vinter

Härom helgen slängde jag ut både gurk- och tomatplantor ur växthuset, men det blev en hel del kvar. Så länge det är hyfsade temperaturer utomhus är det riktigt varmt och skönt här inne, så det får nog stå grejer kvar här ett tag till. Tänk att det är första november och det fortfarande växer!


Som paprikan, till exempel. Fast direkt efter att den här bilden togs i helgen så plockade vi av dem och mumsade i oss dem på kvällsmackan. Så himla söt och god smak!


Några krukor som har stått utomhus tidigare har fått flytta in här, som kärleksört, oxalis av olika slag och lite annat smått och gott. De växter som inte är perenna lär väl knappast överleva vintern, men det är ju trevligt med lite grönt här så länge det varar.


I hängampeln mognar det fortfarande jordgubbar med jämna mellanrum, fast plantorna får betydligt mindre vatten nu. Bären blir ganska små, men smakar sommar ändå!


Några pelargoner blommar fortfarande som galningar och har också fått flytta in här, i väntan på sin riktiga vinterförvaring i källaren; en mårbacka och en tulpanpelargon. (Den som jag fick av dig, Frida!)


Fikonplantorna börjar fälla sina löv, men bär fortfarande frukt. I ärlighetens namn har de faktiskt inte blivit särskilt goda i år, men det är ju iallafall trevliga plantor. De får nog också komma in i huset framöver, men får stå kvar här ute så länge det går. Och de där vattenkulorna i glas som jag mest köpte till prydnad har faktiskt fungerat riktigt bra i sommar!


Jag lyfte in några krukor med buxbom, en salix och en liten blodbok också. De större krukorna brukar klara att stå ute över vintern, men i år jag tar det säkra för det osäkra och låter dem stå här istället.


Trevligt med lite höstfärgade löv i växthuset! Fast de faller nog av snart, så  då får jag väl räfsa.


Nog har mitt lilla växthus förlängt trädgårdssäsongen, både i början och i slutet. Härligt! Och snart får jag adventspynta lite grann här inne. Kanske blir det jordgubbar till glöggen i år, hihi!

6 kommentarer:

 1. Jag gillar ditt växthus, det märks att du tycker om växterna. Mitt fikonträd har jag flyttat in och det har tappat alla bladen, hoppas innerligt att jag får det att överleva.´
  Nu hoppas jag att jag hinner rengöra mitt växthus innan det blir för kallt, tycker alltid att jag ligger lite efter när det gäller växthuset.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog plocka ut saker efter hand, men den riktigt stora rengörningen gör jag inte förrän till våren. Då behöver jag inte känna att jag ligger efter nu, utan kan snarare känna att jag ligger före till säsongen 2017!

   Radera
 2. Så fint du har i växthuset! Vi tog in tomaterna och tömde växthuset i mitten på oktober, så nu är varmkomposten med maskar inflyttad där i stället tillsammans med en del övervintrande växter i krukor. Eftersom vi har ett ganska stort växthus gör vi ett litet "tält" med frostvakt där kompost och krukor samsas. Det fungerar utmärkt. Och i kväll snöar det, så nu har vi fått den första snön...

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
  Svar
  1. En frostvakt skulle man kanske investera i. Om inte annat skulle jag behöva en ute på glasverandan i vinter!

   Radera
 3. Så vackert du har det i ditt växthus. Känner att jag blir lite avundsjuk på er med trädgårdar i syd, vilken lång säsong ni får. Tänker att i framtiden borde jag flytta till Skåne och anlägga en ny trädgård. Liza

  SvaraRadera
 4. Tack Liza! Ja, mina sydliga breddgrader ger nog lite andra förutsättningar när det gäller trädgård. Skåne kan rekommenderas, helt enkelt! :-)

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!