tisdag 20 december 2016

Var är tomtarna?

I alla fina tidningsreportage är julen stilren. Vit och avskalad och naturlig ska den visst vara, i någon slags påhittad gammaldags "lagom-stil". Snyggt som attan är det, men tomtarna då? Var i allsindar är tomtarna? Är det inte till tomtens ära vi firar jul? Jag har nog missat något väsentligt...

På Solhäll struntar vi i stilrent och avskalat. Här plockar vi fram tomtar och sätter ut lite här och där. Finns det en ledig yta någonstans, så finns det alltid plats för en tomte! Gärna gamla tyska sådana, som mormors tomtar här på bilden nedanför. Som ett helt litet pojkband står de där på rad ovanpå det vita vitrinskåpet och skär sig något alldeles fruktansvärt mot den ljusgröna blommiga tapeten. Klart de ska fram! Klart de ska vara med! För vad vore julen utan dem? 


Inuti skåpet finns det också plats för några små nissar, som får stå där och kika ut genom glaset tillsammans med mitt "fyllesvin". Klart man ska ha tomtar i skåpet!


Och så min nya gräddkanna, förstås. Klart man ska ha en tomte-som-rider-på-en-gris-gräddkanna på första parkett. Den är så grann så jag funderar nästan på att låta den stå där året runt. Den kunde nog helt klart bli en "snackis" på midsommarfesten, hihi!


En tomte med ljus lyser upp tillvaron i röda rummet. Han får bonuspoäng, för han har den goda smaken att ha en grön tröja. En mycket stilsäker herre. Klart att han ska vara med och fira jul, när han har ansträngt sig och gjort sig så fin!


Ny i gänget för i år är farmors gamla tomtedocka, som jag vet fanns redan när jag var liten på 70-talet. (En riktig antikvitet, med andra ord!) Nu har han flyttat från Västmanland och firar sin första jul som skåning. Vi får väl se vad han tycker om det, men det är ju klart att han ska vara med!


Ja, vad vore julen utan tomtar? Säkert stilren som i en inredningstidning och snygg som attan, men alldeles fullkomligt trist och tråkig. Iallafall hemma hos mig. 

7 kommentarer:

 1. Hej tomtegubbar! Jag är övertygad om att tomtarna föredrar mysiga gamla hus framför de vita minimalistiska! GOD TOMTEJUL önskar tant G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en riktigt god jul tillbaka till dig, tant G! :-)

   Radera
 2. Visst ska det vara tomtar till jul och de ska ha snälla ansikten! Jag har bara en liten tomte framme än plus ett par ulltomtar. I verandan ska det komma fram ett par sådana som din sista.
  Något stilrent och trendigt hem har vi inte, vi ar ett gammalt hus och inredningen är därefter. Tycker det är tråkigt med bara vitt.
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul till dig och dina små tomtevänner! :-)

   Radera
 3. "påhittad gammaldags lagom stil" �� håller med till fullo. Lantligt har aldrig varit vitt i Sverige, jag kör äkta gammaldags lantligt dvs allmoge. Din blogg inspirerar och är fullständigt underbart o-vit (om nu detta ord finns?!)
  God jul från
  Skorpan

  SvaraRadera
 4. Skulle man ta notis om inredningsreportage bleve man tvungen att byta tapeter, målning, mattor, tavlor, accessoirer, krukväxter & krukor samt MÖBLER varje gång en ny stil kommer på modet.

  Jag struntar i vad som anses vara "inne" bland tongivande personer. Jag framhärdar i att ha mina ärvda BRUNA möbler samt orientaliska mattor, tavlor & kopparstick, prydnadsföremål samt mycket av det som jag själv skaffat mig genom åren.

  Det vore vansinne att måla mina antika möbler från 1700-talet och 1800-talet av mahogny, valnöt, alrot och päronträ med VIT FÄRG!

  Även jag har ett antal mycket gamla tomtar från 1920-talet (4 små av porslin) samt en "skomakartomte", en 20 cm hög docka med handmålat ansikte av Papier-maché och grått hår och skägg samt klädd i grå vadmalsjacka och röda yllebyxor, röd, stickad luva, ditto strumpor, röda yllevantar och ylleskor och ett skärp samt förkläde av brunt läder. Denna är mycket gammal; ca 1910-tal eller kan vara från förra sekelskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget du har kommenterat har ju några år på nacken, och tack och lov tycker jag mig ana att folk börjar ta sitt förnuft till fånga angående den vitmålade trenden. För jisses, vilket helgerån det är att måla om möbler med flera hundra år på nacken!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!