måndag 20 februari 2017

Kungsängslilja

Ibland (ja, ganska ofta faktiskt) undrar jag om kungsängsliljan (frittilaria meleagris) ändå inte är den vackraste blomman av alla. Så skir, så delikat, så mycket vår. I väntan på att mina lökar under päronträdet ska hitta upp och se dagens ljus, så njuter jag av några vackra klockor i kruka inomhus.


De vita blommorna är i och för sig också makalöst vackra, men allra mest tycker jag ändå om de purpurröda, med det fantastiskt detaljrika rutnätet över kronbladen. Är det inte Guds absoluta mästarprov, så säg?


Kungsängsliljan är "min" blomma, på något sätt. Kanske har jag den i blodet, eftersom jag faktiskt är född i Uppland, där den är landskapsblomma. Någon annan relation (varken fysisk eller känslomässig) till landskapet har jag annars inte längre; vi flyttade söderut när jag var 11 år och jag har nästan inte varit där sedan dess. Men om Fröken Grön har flyttat från kungsängsliljan, så får kungsängsliljan komma till Fröken Grön. För utan vill jag inte vara! 


Efter en alldeles kolossalt grå och regnig dag, så känns det extra gott att få krypa in under filten i soffan och bara kura resten av kvällen. På grund av sportlovet är det ingen körövning ikväll, så jag siktar nog på att komma i säng tidigt. Men först måste jag naturligtvis titta på Husdrömmar, som går på SVT1 klockan 20.00. Vad gör ni en regnig måndag i februari?

6 kommentarer:

 1. Kungsängsliljan är så vacker med sitt rutmönster och skira växtsätt! Jag planterar in varje år men jag får dem inte att trivas. Inte heller vintergäcken trivs. Frågan är om det beror på mina ogröna fingrar.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Så vackert, visste inte att man kunde ha den som krukväxt. Köper man den som lök eller? Skulle vara roligt att få ha den som "vårtecken" även här i mittendelen av landet:)
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går att köpa lök i kruka! Kolla i din närmaste blomsteraffär. 😃

   Radera
 3. Ja, det är sannerligen en vacker växt! Särskilt den lila med rutmönstret. Fantastiskt vilka mönster det finns i naturen.
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
 4. Så vackert stilleben! Så duktig du är på att ställa rätt saker med varandra :)

  SvaraRadera
 5. Ja visst är den vacker kungsängsliljan och jag fascineras också av rutmönstret. Det är så härligt med lite små vårlökar i krukor medan man väntar och längtar......
  Och för att svara på frågan så menar du väl: Vad gör ni en snöig måndag?! Vaknade upp till en vit snöig värld igen på måndagen.....I söndags när vi var upp till stugan var det inte ens snö kvar där så det täckte marken och det kändes mer som mars eller april.....Idag har det kommit ännu mer snö....det är ju trots allt bara februari och det har kommit ovanligt lite snö här denna vinter så det var bara att räkna med.....
  Ha en bra dag! Kram/Nettan

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!