torsdag 31 augusti 2017

Mera Sofiero

Idag bjuder jag på ytterligare ett bildsvep från lördagens besök på Sofiero utanför Helsingborg. Att vandra runt i slottsparken är verkligen en upplevelse. För att inte tala om i de vindlande gångarna och trapporna nere i ravinen. Här vill jag verkligen vara när rhododendron blommar nästa år!


Däremot tajmade vi dahliablomningen perfekt, så här i slutet av augusti. Sofiero har en separat dahliaträdgård, med mängder av rabatter proppfulla av dahlior i alla möjliga storlekar och modeller. Här sparas det inte på krutet när det gäller knalliga färger, kan jag lova. Kolla den här i starkt orange med nästan svarta blad.


"Orange is the new black" verkar vara trädgårdsmästarens devis i år, hihi! Fast det kanske är så varje år, om de övervintrar alla knölar. (Vilket de säkert gör, för de måste vara värda en smärre förmögenhet.)


Ett annat inslag i orange, som både jag och mina väninnor verkligen gillade väldigt mycket, var den imponerande krassekantade stigen i fruktträdgården. Så himla läckert! Kanske är det så jag ska göra nere i moraset nästa år.


Trädgården på Sofiero skapades av kronprinsessan Margareta (som var Gustav VI Adolfs första fru) under 15 år i början av 1900-talet. Att hon kom från England kan man nästan förstå när man vandrar runt här och njuter av allt det vackra. De kan onekligen det där med trädgård, de där engelsmännen.


Överallt finns maffiga rabatter; den ena mer breathtaking än den andra. Den här var en av mina favoriter. Tjusiga urnor, eller hur?


Mängder av blommor i kruka med, naturligtvis. 


Mitt i köksträdgården ligger ett charmigt litet hus, som är en härlig blandning av skånelänga och engelsk cottage. Så rart! Undrar om trädgårdsmästaren bodde här förr i tiden?


Ingen slottsträdgård är naturligtvis fulländad utan ett växthus. Här finns till och med ett separat melonhus, men det fastnade inte på bild. 


Lummiga undangömda sittplatser finns det lite här och var. Tänk att sitta här när blåregnet blommar!


Dammar, springbrunnar och gamla slottsmurar förstärker det vackra.


Det finns till och med en liten trädgårdsshop på Sofiero, där man kan handla både växter, vackra krukor och annat fint.


Och från slottsbalkongen (där man både kan avnjuta mat, dryck och go'fika) ser man över till Hamlets slott Kronborg i Helsingør, som tronar på andra sidan sundet. Fast jag får nog ändå säga att jag tycker det svenska slottet är finare, hihi!


Det här var mitt andra besök på Sofiero, men säkerligen inte det sista. Helt klart värt en utflykt, om man gillar trädgård och allmänt vackra miljöer. Och så det där med go'fika, förstås!

1 kommentar:

  1. Så vackra bilder! Jag har faktiskt varit där en gång för mååånga år sedan och då blommade rhododendron så det var verkligen en härlig syn! Det var rejäla buskar eller vad man ska kalla det. Kanske kommer man neråt dom trakterna igen nån gång....kommer inte ihåg så mycket annat av Sofiero så det skulle vara kul att besöka det igen.
    Ha en fin fredag!/ Nettan

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!