söndag 24 september 2017

Indiansommar

Oj, vilket väder vi har haft idag! 20 grader varmt, ljumma vindar och höstsol. En riktig brittsommardag, eller indiansommar som det heter i direktöversättning från engelska. Jag har varit ute i trädgården hela eftermiddagen, där dagens aktivitet var att städa upp på den nya uteplatsen. Jag pillade bort mängder av tunna grässtrån, som hade slagit rot i sättsanden mellan gatstenarna. Fogarna har satt sig bra nu, så all överbliven sättsand sopade jag upp och tog bort. Framöver borstar jag nog ändå på ett lager med sådan där ogräsbehandling, så att jag slipper ligga på alla fyra och rensa fogarna i tid och otid.


Marken runtom stensättningen är fortfarande ganska mjuk. Kanske borde man ha packat den hårdare med en vält innan gräset såddes, men jag tänker att jorden nog kommer att sätta sig ganska bra över vintern. 


Nog är det ändå det där speciella höstljuset nu. Trädgården känns mycket varmare, vilket säkerligen beror på att grönskan runtomkring börjar övergå i gult. 


Jag passade på att klippa gräset en runda till, eftersom det fortfarande växer så det knakar. Ytterkanten med trottoarsten gör onekligen klippningen enkel. Det är bara att köra upp hjulen på ena sidan klipparen, och sen kommer man åt riktigt bra. Som ni ser ligger stensättningen i nivå med gräset i ena änden och nedsänkt en bit i den andra änden. Där kanten är som högst blir det ett litet trappsteg på ungefär 15 cm, och det beror på att tomten sluttar.


En del krukor fick bli kvar, eftersom innehållet fortfarande är hyfsat fint. Jag släpade även upp en stor kruka med alunrot från köksträdgården. Det är små sticklingar, som jag rev upp när jag rensade rabatterna tidigare i sommar, som nu har vuxit till sig och blivit stora och fina. Finemang när man får nya plantor gratis!


Bänkarna hade blivit alldeles gråprickiga av det myckna regnandet, som skvätt runt i sättsanden och stänkt upp. Jag drog ut slangen och spolade av möblerna, men jag hade nog behövt skrubba av dem med en svamp, för det räckte inte med bara vatten för att få dem rena igen.


De två buxbomkloten fick äntligen riktiga krukor. Tidigare huserade de krasse nere vid växthuset, men den tömde jag på komposten. Den lilla anden handlade jag på Flyinge Plantshop förra helgen, som ni kanske minns. Den ska nog få simma någon annanstans sen.


Blodlönn och rönnspirea (båda rotskott som jag satt i kruka) bidrar verkligen med sprakande höstfärger, och så lite ljung på det. I övrigt har jag inte skaffat så mycket höstpynt än.


Jag var faktiskt lite sugen på att gräva en ny rabatt också, haha! Men jag lyckades tygla mig och tänkte att jag trots allt är dunderförkyld och nog inte borde anstränga mig alltför mycket. Och sen vore det ju faktiskt rätt smart om jag hade en plan, för en gångs skull. Vi får väl se om jag är lika klok när plantskolorna börjar sin höstrea...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!