torsdag 28 december 2017

Tyska tomtar

Varje jul står mormors tyska terracotta-tomtar på paradplats här hemma. Kanske älskar jag dem extra mycket just för att de kommer just från min mormor (som satte fram minst HUNDRA tomtar till jul), men nog är de makalöst charmiga ändå?  Jag vet att åtminstone de yttersta tomtarna (som dessutom är tvillingar) på bilden här nedanför kommer från det tyska företaget Gräfenroda, grundat 1856. Fast mina är nog från mitten av 1900-talet, skulle jag tro. Roligast är de när de står tillsammans i grupp. Som ett litet pojkband, hihi!


Två lärlingar från Gröfenroda startade sedermera egna företag, som också tillverkade tomtar: Heissner och Griebel. Från början var de större och faktiskt tänkta som trädgårdstomtar (s.k. Gartenzwerg), och det kan man ju förstå när man ser en del varianter som håller i trädgårdsredskap av olika slag. Färgerna på tomtarna är dessutom ofta inte så juliga, förutom de röda luvorna. Jag hittade en mindre variant på loppis häromåret, som till och med har en GRÖN luva. 


På en samlarmarknad för några år sedan (jag minns inte riktig var och när) hittade jag en liten goding som håller i ett ljus. Han ser så snäll ut och har verkligen blivit en favorit. Vanligtvis står han i fönstret bakom TV:n i röda rummet på julen, men här har han fått åka på en liten utflykt till matbordet i gröna rummet. 


Vissa jular tänker jag att "i år ska julen gå i vitt, grönt och naturfärger här hemma", men i det konceptet passar ju inga tomtar in, så det lägger jag alltid på hyllan när det väl kommer till kritan. För mina tyska tomtar vill jag absolut inte vara utan. Inga tomtar, ingen jul!

2 kommentarer:

 1. Håller med dig. Inga tomtar ingen jul. Vitt, grönt och naturfärger det kan finnas resten av året.

  SvaraRadera
 2. Det är klart man måste ha tomtar! :-)
  Den gröna luvan? Om de kallas för Gartenzwerge på tyska, så betyder det ju trädgårdsdvärgar - litet annorlunda än de små kluriga tomtarna som på gamla dagar troddes bo på och ta hand om gårdarna i skandinavien. Gulliga är de, oavsett vad de kallas i alla fall.
  God fortsättning på julen!
  Bisse

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!