onsdag 3 januari 2018

Det där med försådd

Så här års borde man väl sitta med näsan i Impecta-katalogen och drömma om vilka frön man ska köpa hem. Fast vet ni, det där med försådd är inte riktigt min grej. Jag är rent ut sagt himla dålig på det. Kanske är det helt enkelt så att jag har för dåligt tålamod med att "dutta" och "dalta" med pyttesmå frön och klena små plantor. Fast nog beundrar jag alla som har gröna fingrar på riktigt och orkar göra allt from scratch. Själv är jag ju så otålig och vill att det ska vara färdigt med en gång...

Förra våren sådde jag faktiskt egna tomater, av sorten Tiny Tim. Plantorna blev riktigt fina, men usch vilka trista och smaklösa tomater. Och så himla tråkigt att ha 8 plantor av samma sort, när man kan ha 8 olika. På makens skola odlas det ju dessutom flera olika sorters tomatplantor, som man får köpa uppväxta och klara för 10 kronor styck, så då  kan man ju undra om det verkligen är värt besväret att dra upp egna. För 80 spänn slipper jag ju besväret med att "dalta" och "dutta".


De enda fröna jag kommer överens med är sådana man kan stoppa direkt i jorden framåt maj-juni. Som krassefrön, till exempel. Där är jag faktiskt självförsörjande, både till slänten i köksträdgården och till krukor. Ibland har jag till och med plockat så många frön att det räcker till grannarna med. 


I pallkragarna sätter jag helst också sådant som går att så direkt på plats, som morötter, spenat och sallad av olika slag. Annars köper jag färdiga plantor. Jordgubbar, gräslök och dill kommer ju dessutom tillbaka år efter år, så färdiga plantor blir inte direkt någon dyr investering.


Zinnia vill jag inte vara utan. Dem direktsår jag också direkt i ett odlingstråg, och förvisso blommar de lite senare på säsongen när man gör så, men det kan man ju stå ut med. Förra året föll jag för frestelsen att förså någon ny persikofärgad variant, men de blev verkligen ynkligt klena och absolut inget att ha, så det känner jag inget behov av att göra om. 


Säkert kommer jag falla för frestelsen att förså något även i år. Det låter ju så trevligt när alla andra pratar om sina fröer och visar bilder på sina fina sådder. Men jag är verkligen urkass på det där med att "dutta" och "dalta", så jag vet redan nu att jag mest kommer bli besviken. Tur för mig att det finns växtloppisar, hihi!

7 kommentarer:

 1. Igenkänningsfaktor - hög! Här gillas det heller inte att dutta och dalta med frön, men beundran är hög för dem som gör det!

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Förså är absolut inget för mig, har försökt under många år men när jag kommer hem från jobbet på kvällen har de små plantorna torkat! De enda jag försår är klockrankan och de plantorna får all min kärlek, skulle kunna ta med dem till jobbet varje dag.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder , nästan så jag längtar efter sommaren !

  SvaraRadera
 4. Låter perfekt att ha möjligheten att kunna köpa olika tomat plantor till ett bra pris! Det skulle jag göra direkt om jag hade chansen. Här duttas det med alla möjliga frön istället. Vissa går bra andra inte, men det är lite av charmen med odlingen också...
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Har inget tålamod att dutta jag heller. Håller med om att man vill ha olika tomater. Undrar var du har köpt de praktiska bågarna till pallkragen?
  Måste också sätta mina jordgubbar i krage är liksom trött på att dela dem med koltrastar och skator.
  Kram Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade dem på en trädgårdshandel i Hästveda, men jag har sett liknande på flera olika plantskolor. Mycket praktiska och bara 39 kronor styck! (Eller var det rentav 29 kronor?)

   Radera
  2. P.S. Ser nu att det finns liknande både på Granngården, Bolist och Clas Ohlson. Sök på "båge till pallkrage" så hittar du!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!