söndag 4 februari 2018

Badrumscollage

Det där med att välja hur ett helt nyrenoverat badrum ska se ut kan ju vara en hel vetenskap. Marknaden är full av hur mycket fint som helst, både när det gäller ytskikt och inredning, och inspirationsbilderna fullkomligt flödar över i tidningar och på nätet. Vi har dock hela tiden varit ganska klara med att vi vill hålla det förhållandevis enkelt och tidlöst, men med en dragning åt det klassiska. Därför blir det "vanligt" blankt vitt kakel i storlek 15x15 på väggarna. Plattorna kommer från Primus Vitoria och ska sättas i raka rader; inte i halvförband, som annars är så populärt just nu. Fogen blir tunn och stålgrå. Mer en flört åt funkishållet än åt sekelskifte, alltså. 


Att golvet blir schackrutigt i två gråa nyanser har jag redan visat er. Märket heter Ceramica Vogue, och rutorna mäter 10x10 cm. Det är det lättare att få till ett bra fall i duschhörnan om plattorna inte är för stora. För att slippa skura fogar i tid och otid har vi valt att ha en mörkare grå nyans på den. Om man väljer en ton som liknar färgen på någon av plattorna upplever man dessutom att de rutorna blir större, och det vill man ju helst inte.  Jag är fortfarande så himla nöjd med färgkombinationen! (OBS! Ingen fog alls på bilden.)


Den gamla duschkabinen är naturligtvis ett minne blott. Jag har aldrig riktigt gillat modeller med glasdörrar som viks inåt väggen (även om de säkert är väldigt praktiska), utan vill ha något enkelt. Nu blir det en duschvägg i klarglas, som heter Noro Frost. Den har en inbyggd duschdraperistång, som man kan kapa i valfri längd. Ett duschdraperi kan man ju dessutom byta ut efter behov och behag. I vårt badrum kommer väggen och stången att placeras tvärtom mot på bilden nedan. 

Bildkälla

Drömmen var ju att ha en takdusch, men bor man i en stuga med låg takhöjd så är det tyvärr inget alternativ. Det fick bli ett vanligt hederligt duschset istället, och valet föll på Mora Classic, som är riktigt  gammaldags och fin. Vi har redan en badkarsblandare ur den serien nere i källaren och har varit nöjda med den. Här i duschen väljer vi dock att skippa krångel med kranar och kommer att ha en vanlig kromad ettgreppsblandare med termostat.

Bildkälla

Handfat och toalett blir i enklast tänkbara utförande. Handfatet heter Alterna Basic och toaletten vet jag faktiskt inte vad den heter. Vi kommer iallafall att byta toalettsitsen mot en i svart.

Bildkälla

Ganska länge funderade jag på att ha ett handfat som var inbyggt i en kommod eller ett pottskåp av något slag. Så sent som förra helgen hämtade jag hem det här fina gamla pottskåpet, som jag fyndade för 100 kronor på en köp-och-sälj-sida på Facebook. Nu har jag dock ändrat mig, eftersom badrummet är litet som det är och kommer att bli luftigare utan en massa extra möbler.


När jag var på en rutinkontroll på Centralsjukhuset i Kristianstad i onsdags hittade jag faktist inspiration till en mycket enklare lösning: Ett kromat vattenlås och kromade vattenrör. Vad är väl Pinterest och glassiga inredningstidningar mot en vanlig hederlig sjukhustoalett, haha! Jag tog en bild och skickade till snickaren, som redan hade sett till att avlopp och rör leds genom väggen. Nu vinner vi golvyta, och det blir förhoppningsvis mer lättstädat. 


När vi nu kom förhållandevis billigt undan på porslinet genom att välja standardvarianter, så kändes det helt OK att unna sig en snygg tvättställblandare i gammaldags stil. Även här kändes det mest praktiskt att ha en ettgreppsblandare (även om det är vansinnigt snyggt med vanliga kranar), och valet föll på en av märket Duschbyggarna Oxford. Jag har dock beställt en variant utan lyftventil, eftersom vi kommer att ha en s.k. pop-up-ventil i handfatet. 

Bildkälla

I taket får vi två små spottar, och utöver det vill jag faktiskt behålla den gamla porslinssockeln med vit klotlampa som vi hade innan. Sen tillkommer ju allt det roliga, med handdukar, krokar, spegel och sånt. Ett schysstare golvskåp eller golvhylla spanar jag också efter, men där kan vi använda den gamla IKEA-hyllan som vi redan har i väntan på den perfekta lösningen. 

Ja, ungefär så är planen för vårt lilla badrum. Om det blir så i verkligheten får jag alldeles säkert anledning att återkomma till.

8 kommentarer:

 1. Men så roligt med badrumsrenovering, hoppas vi får se resultatet sen, och kanske någon förebild...;) ? Snyggt kommer det att bli, gillar enkelt vitt kakel och med det där golvet till blir det läckert!

  Ha en skön söndag!
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Före-bilder finns det inte så många; både av anledning att det är stört omöjligt att hitta en bra fotovinkel i det här pyttelilla rummet och av anledning att det har varit så himla sunkigt... Någon bild ska jag nog ändå kunna plocka fram. Kanske de allra värsta, från hur det såg ut när vi flyttade in, haha!

   Radera
 2. Så fint det kommer bli! Smakfulla val tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra! Jag känner mig nöjd!

   Radera
 3. Då vi renoverade badrummet för en (ganska lång) tid sedan valde vi en toalettstol som är högre än vanligt. Den är bekväm, man blir ju inte yngre....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng där. Jag har faktiskt tänkt tanken, men inte riktigt kommit till skott. Känns som om man hade behövt "provsitta" för att veta. Hmmm... Lagom till pensionering kan det nog vara läge att byta.

   Radera
 4. Hej! Kul med badrumsrenovering! Ett problem med duschvägg med ” inbyggd” duschstång är att ALLA duschdraperier blir för långa, eftersom stången sitter en bit ner. Så det blir till att klippa och ev. sy för att få den rätta längden.
  Paula

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mindre än 2 meter i tak lär det bli klippa av ändå, hihi!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!