fredag 16 februari 2018

En kuriös historia

Maken hade ärende till gästgiveriet nere på byn i början av veckan, och passade då på att fotografera den ståtliga golvljusstaken som finns där. Oss veterligen är den nämligen smidd av smeden som bodde här på Solhäll före oss. Den snirkliga stilen känner man nämligen igen från hans egentillverkade gravkors, som idag går att skåda på kyrkogården i byn, men som enligt initierade källor hängde i en ställning på glasverandan på Solhäll fram till den dag det kom till användning. En praktisk förvaringslösning får man ju ändå medge, och ett smart sätt för smeden att få njuta av sitt fina hantverk medan han fortfarande levde.


När vi tog över Solhäll satt den där ställningen fortfarande kvar på väggen, men även om det är något av en kuriös historia att berätta nu så här i efterhand, så kändes det lite makabert att låta den sitta kvar. En snirklig golvljusstake hade varit desto trevligare. Fast jag medger att storleken på just den här förmodligen inte hade passat så bra i vår lilla stuga...

7 kommentarer:

 1. Vilken vacker golvljusstake, måste varit en duktig smed! Det ser ut att finnas några symboler i ljusstaken, visst kunde den få en plats hos er på Solhäll. Historian om huset är intressant och roligt att känna till.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Finns en likadan av Smen i Emmislöv församlingshem/ Eva A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att veta, Eva! Jag grunnar på om den som står i församlingshemmet här i byn också är ett av hans verk. De är himla fina, men kräver ju sin plats.

   Radera
  2. Ja det är det.

   Radera
 3. Vilken vacker och pampig ljusstake! Vilket fantastiskt hantverk...
  Lördag igen, ha det gott!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 4. For en fin smijernsstake, virkelig vakker. Måtte være en rar følelse og smi sitt eget kors. Artig historie. Jeg er norsk, har kjøpt meg en tuppstake laget i Leksand. Synes den er så fin og jeg da, med alle de religiøse symbolene. Den var kostbar, men jammen er jeg glad i den. Hilsen Inger

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!