tisdag 10 april 2018

Boronia heterophylla

Att bussen från mitt jobb passerar alldeles utanför är helt klart lönsamt för byns finaste lilla blomsteraffär, hihi! Ofta ser jag saker från bussen, som jag "bara måste gå förbi och titta på" på vägen hem. Idag kikade jag på en alldeles ljuvlig liten rosablommande buske, som visade sig heta Boronia heterophylla. "Bara titta" var som vanligt lönlöst...


Jag när en stark faiblesse för småblommigt, och boronian kvalificerar sig absolut i den kategorin. Den luktar som en blandning av tallbar och sött, men utseendemässigt är den nästan lite lik sådan där klockljung man brukar köpa på hösten. Visst är den fin?


En sökning på Internet låter mig veta att boronian har sitt ursprung i västra Australien, där den växer på platser med medelhavsklimat. Den gillar att stå i skugga eller halvskugga, men tycker inte om när det blir för blött. Enligt etiketten i krukan klarar den ganska kalla temperaturer. "Bloom from January to March" står det också, men det gäller kanske i australiensiskt klimat. (Där är det ju andra årstider än här.) Den får nog bo i kruka över sommaren, men till hösten kanske jag provar att gräva ner den. Man får väl testa och se hur det går.


Där till vänster skymtar för övrigt mitt senaste loppisfynd: En zinkbytta med öron för ynka 20 kronor på en gårdsloppis under långfredagen. Förvisso lite rostig och med en reva i botten, men det sistnämnda är ju snarare bara en fördel när man ska plantera i den. 


För övrigt har de där 20 graderna jag skröt om igår flugit sin kos. Kalla vindar och fingervantar har varit dagens melodi, men nog står man ut med det också, så länge det inte snöar. Och imorgon är vi ju trots allt ytterligare en dag närmare sommaren. Så härligt!

3 kommentarer:

 1. Vilken ursöt växt du hittat och så vacker tillsammans med zink ! Älskar allt i zink men det kanske du redan visste - hihi !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa


  SvaraRadera
 2. Så sød en lille busk. Yndig er den. Elsker disse farver med zink. Det er så smukt og specielt nu du har lavet en skrift på jungen.

  Smuk dag
  Klem

  Charlotte

  SvaraRadera
 3. Jättefin och läcker färg också! Livsfarligt (men kul!) att ha en blomsteraffär så nära...
  Önskar dig en fortsatt skön vårvecka i blåsten :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!