torsdag 28 juni 2018

Nya rabatten

Kan man tillbringa en hel dag med att plantera en rabatt? Svaret är JA. Iallafall om man heter Fröken Grön och sommarjobbar som "grävling". Det var iallafall vad jag ägnade större delen av dagen åt i förrgår. Första timmen breddade jag rabatten lite till, och sen höll jag på i evigheters evighet med att grunna på hur jag ville ha det. Jag kan verkligen inte planera sånt i förväg; jag måste se det efter hand som jag gör det. Prova, flytta, ändra, gräva upp och gräva ner. Testa sig fram, liksom. 


Jag stoppade ner alla mina 48 reafyndade perenner här: Luktpion 'Bunker Hill', backnejlika 'Roseus', vitmalört 'Silver Queen', silkesnäva 'Ballerina', praktnäva 'Baby Blue', anisört 'Blue Fortune', japansk akleja 'Ministar', aster 'Professor Anton Kippenberg' och edelweiss. 


Dessförinnan hade jag grävt upp min Annabelle-hortensia och ett litet prydnadskörsbärsträd nere i köksträdgården och flyttat hit det. Hortensian satte jag långt ut på vänsterflanken, där den kan få växa till sig som den vill, medan det lilla trädet hamnade mitt i rabatten. Jag tycker det blev så himla bra med lite höjd mitt i, och lövverket är så silvrigt och fint. 


Stackars rosen Astrid Lindgren, som aldrig riktigt har trivts på sin förra plats vid verandatrappan, fick också flytta hit. Hon är lika liten som Nils Karlsson Pyssling och syns nästan inte. I krukor hade jag rosa salvia, en övervintrad persikorosa ros (för mig okänd sort) och två boxbomklot, som jag också planterade ut. Och ja, mina två små havtornsplantor 'Hikul' står i bakersta ledet mot slänten. 


När jag var klar hade jag en imponerande hög tomma krukor på gräsmattan, och en skottkärra (som jag redan hade tömt tre-fyra gånger) full med gräsklumpar och gamla rötter.


Själv såg jag som vanligt ut som en lergubbe, hihi! Jord från topp till tå. Jag är verkligen världsmästare på att skita ner mig. Och gräva i foppatofflor??? Hmmm...


Nu saknas bara stenar runt kanten, men det har verkligen varit alldeles för varmt för kroppsarbete de senaste två dagarna, så det får bli en annan dag. 


Vartefter saker och ting växer till sig får jag säkert flytta runt på en del saker, men jag gillar att ha en hyfsat full rabatt redan från början. Det är ju trevligt om det ser trevligt ut redan första året, är min devis. Men det är ju å andra sidan det som är grejen med trädgård; att flytta runt och ändra och greja. Det är en evighetsmaskin!

2 kommentarer:

 1. Känner igen så himla mycket, jag är också sån att jag bara börjar utan riktig plan. Och du hade ändå arbetskläder på dig, jag slutar med lera överallt i finkläderna, trots att jag har jättefina trekvarts med knäskydd... Men du, vilka fina växtval! tänker att den där grässträngen mellan rabatten och sittplatsen lever farligt =)

  SvaraRadera
 2. Så fin rabatten blev - så snyggt med det silvriga trädet i mitten och formen på rabatten !
  Och vilken tur att du kunde fynda så många perenner - annars kan det bli dyrt att fylla upp en rabatt om man inte har växtmaterial.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!