måndag 25 juni 2018

Rabatt på rabatt

Måndagen efter midsommar varje år säljer Oppmanna plantskola ut alla sina perenner, pelargoner och sommarblommor för 15 kronor styck. Det är alltid kö på parkeringen innan öppning vid 9, och sen plockar folk på sig som galningar (undertecknad inräknad), så det gäller att vara där redan från start. När jag kom till kassan hade jag visst lyckats få med mig 48 perenner, haha! Tänk att man kan köpa stora fina pionplantor för bara 15 kronor; det är ju nästan inte klokt. Jag köpte tre stycken. Några pelargoner och ett par krukor med blandade sommarblommor blev det också.


I planen ingick faktiskt att jag skulle gräva en ny rabatt vid uteplatsen. Det var bara det att jag inte hade gjort det än, så det var bara att sätta igång och gräva när jag kom hem. Jag utgick från Duchesse de Montebello-rosorna och grävde mig inåt och i sidled. Jag försökte forma framkanten i samma båge som kanten på uteplatsen, så att det blir en liten gräsgång däremellan.  


Jag började faktiskt utvidga den här rabatten så smått redan i förra veckan, när jag kom hem från Den Engelska Trädgården med en Austin-ros som heter Jubilee Celebration. Jag hade även några perovskiaplantor som jag grävde upp på ett ställe borta vid ladan och flyttade hit. De rostiga klätterstöden köpte jag på Sofiero förra sommaren, och kopparbaljan är ett loppisfynd från i höstas. Jag tror att den ska få vara med i den här rabatten på något sätt. Kanske fyller jag den med vatten och stoppar ner en solcellfontän här också.


Höga och ståtliga plantor av malört och anisört ska få sticka upp lite mitt i rabatten, som man ju kommer kunna se från två håll. För en gångs skull var jag duktig och köpte många av varje sort, så att det blir lite masseffekt. Sen har jag en del andra grejer som ska få flytta hit, som till exempel salvia och kärleksört från pallkragarna i köksträdgården. 


På seneftermiddagen pep vi iväg till bilfirman där vi köpt vår bil för att hämta en lånebil. Vår AC funkar fortfarande inte, och reservdelen de behöver på verkstan verkar vara restnoterad i hela Europa. Suck... Nu får vi köra Volvo ett tag, så att vi inte ska storkna i sommarvärmen. Bra lösning ändå, även om det krävdes lite gnäll innan vi kom så långt.


Nu ikväll har vi bastat igen. Det är verkligen en ypperlig tvagningsmetod för någon som har legat på alla fyra i en jordhög större delen av dagen, haha! Grävningen tog sin lilla tid, så själva planteringen har jag inte hunnit med idag. Det får bli morgondagens nöje, helt enkelt. Hej semester! Vi är redan di go'aste vänner!

8 kommentarer:

 1. Jag har också fastnat för rosen Jubilee Celebration efter att ha känt dess underbara citrusdoft. Trodde inte att rosor kunde dofta så. Magiskt! Ska tänka ut en bra plats och sedan beställa.
  Din nya rabatt kommer bli kanonbra. Ett varningens finger för malört dock. Den stannar inte där man sätter den men självsår sig däremot på de mest konstiga ställen. Den får ofta löss här hos mig men annars är den snyggt silvrig och ett bra komplement i rabatten.

  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varningen för malört har kommit från flera håll, men jag är modig och chansar! :-)
   Hoppas allt är bra med dig och att du har ett skönt (och säkert välförtjänt) sommarlov!

   Radera
 2. Vika makalösa 15 kronors fynd! Såna utförsäljningar finns det inte här. Klart man ska passa på att göra ny rabatt då. Det kan ju bli en ny om året : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tredje året i rad jag hänger på den där rean. Och ja, många nya rabatter blir det... :-)

   Radera
 3. Men alltså, 15 kronor stycket, snacka om rabatt! Och va roligt att gräva en ny rabatt, förstår att du är kompis med sin semester...;)
  Jag var och handlade perenner idag, 15 stycken blev det och summan, ja det blev dyrare än vad du fick betala för dina 48... ;(

  Jubilee Celebration, en av mina favoriter, den doftar ljuvligt! Lite tunga rosor, men den är förlåten för doften och färgen!

  Ha det fortsatt härligt på din semester!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jubilee celebration var en helt ny bekantskap för mig när jag såg den, men förälskelsen var omedelbar. Nu håller jag tummarna för lång vacker blomning.
   Må så gott i sommar!

   Radera
 4. Åhh men gu så kul och BILLIGT! Ja jag förstår att du hade bilen full hem :) Fin rabatt och jag skulle behöva gräva en liten ny. Väntar på en mulen dag bara!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tur med vädret igår. Det var varmt, men molnigt hela dagen. Fast det får nog vattnas en del om kvällarna framöver...

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!