måndag 6 augusti 2018

Slaggsten

När jag var liten var jag en stensamlare av rang. Jag och mina kompisar brukade byta stenar med varandra, som andra ungar bytte bokmärken. Högst i byteskurs stod vackra vita stenar från någon charterstrand, men några sådana resor var det ingen av oss som hade gjort i verkligheten. Däremot brukade jag plocka kilovis med slaggsten (även kallad Bergslagssten) i Västmanland varje sommar, som jag sedan använde som hårdvaluta i den tuffa byteshandeln hemma på gården i Uppsala. När jag rotade efter farmors vykort på vinden igår, så hittade jag just en sådan sten i en låda. Det kändes som att få en hälsning från 70-talet! 


Slaggsten är egentligen en restprodukt från järnframställning. "Stenarna" går att hitta i alla möjliga former och färger; ibland är de små och ibland är de stora, ibland är de ljusblå och ibland är de mörkblå, ibland är de gröna och ibland är de svarta. När jag var liten kändes det som att hitta riktiga ädelstenar! Vad som hände med mig gedigna stensamling minns jag faktiskt inte, men det var kul att hitta den här stenen på vinden. Teal-färgad kan man nog säga att den är, och nu får den bo ute i min trädgård. 

3 kommentarer:

 1. Då har du säkert lite Ölandssten också, den är så vacker...kul med din stensamling! Värmen fortsätter och nu är jag verkligen trött på detta väder. Får inget gjort alls!!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Jag har också alltid älskat stenar. Här på vårt sommarställe finns det sten så det räcker. Sten,sten, sten och man kan inte gräva ens den minsta rabatt utan att få plocka upp en skottkärra full med sten. Som om det inte var nog så ska jag lägga naturgrus på en stor plats i trädgården där trädgårdsmöblerna ska stå. Jag satt och googlade efter ett grustag eller grusterminal här i närheten. Kom på att du skrev i din blogg om ett ställe du skulle åka till, och efter en stunds letande hittade jag det. Så på fredag kommer ett lass grus till oss från Bröderna Hall. Tack för det tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hade nytta av mitt blogginlägg! :-)

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!