söndag 14 oktober 2018

Nya redskap och ny utgrävning

Efter en skön sovmorgon och en lång stund i morgonrock var jag så äntligen uppladdad för en heldag i trädgården. Nedtagning av självsådd lönn och uppgrävning av stubbe var första punkten på min digra agenda, men sen lyckades jag med konststycket att knäcka skaften både på spaden och på grepen inom loppet av en halvtimme. Vad är oddsen för det, liksom?


Det var bara att hoppa in i bilen och köra de 20 minutrarna in till stan (Kristianstad), där jag inhandlade nya fina redskap: En ny grep, en grävspade (selected by professionals, minsann!) och en mindre spade med vass kant för delning av perenner. Den här gången satsade jag på lite rejälare grejer, istället för billigast möjliga. Nu får vi verkligen hoppas att de håller...


Efter en och en halv timmes försening kunde jag så återuppta arbetet. Jag grävde bort en rågad skottkärra full med ogräsrötter (kirskål och annat elände) från den högra kanten ner mot stugan, där jag sedan petade ner mitt lilla perukbuskträd och uddbräkenplantorna jag köpte i fredags. Lite täckbark hjälpte till att markera skillnaden mellan den framtida grusgången och växtligheten.


I buskaget bakom min lilla nyplantering växer det forsythia och snöbollsbuske, som nog har funnits här sedan urminnes tider. Buskaget fungerar fint som insynsskydd, även om snöbollsbusken blev lite uppstammad efter grävskopans framfart. Men jag gillar ju uppstammat och behåller det gärna så. 


Jag grävde bara ut området där jag skulle plantera idag, men på sikt tänker jag fortsätta både bakåt (runt hörnet till höger) och framåt, där krattan står. Tanken är ju också att det ska bli en bredare träportal (helst bara stolpar med en enkel överliggare) som leder in hit. Som ni ser till vänster i bild ligger rosen Rosenholm på marken och bara väntar på att få något att klättra på.


Jag hann lyssna på många poddar innan jag var klar, och när det var dags att städa upp och gå in i stugan var klockan redan 17.45. Så skönt det är att få gå in och ställa sig i duschen, när man har kroppsarbetat riktigt hårt och har jord och lera långt in på skinnet! Ni ser ju själva på första bilden hur mina byxor ser ut...

1 kommentar:

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!